skład / składniki
gotowanie krok po kroku
dokładnie umyj tusze królika, pamiętając o usunięciu głowy. Pokrój na kawałki, ale nie usuwaj podrobów (serca i wątroby).
aby przygotować marynatę, pokrój cebulę i włóż do dużej miski, włóż rozmaryn, szałwię, sól, gorzki i czarny pieprz. Dodaj 7 łyżek oliwy z oliwek i wino. Następnie wszystko dobrze wymieszaj.
gdy marynata jest gotowa, umieść w niej królika na 15-20 minut. W międzyczasie pokrój grzyby na małe kawałki.
weź dużą patelnię, wlej do niej olej i włóż boczek pokrojony na kawałki i czosnek na patelnię. Smaż boczek na średnim ogniu, aż będzie rumiany.
gdy boczek z czosnkiem jest usmażony, wyjmij je z patelni i włóż grzyby do tego samego oleju. Dusić je przez 5-7 minut.
marynowane kawałki królika i całą marynatę wkładamy na patelnię z grzybami. W międzyczasie pomidory zanurzymy we wrzącej wodzie na kilka minut, aby zmiękły i mogliśmy je łatwo oskórować.
oczyść je i pokrój na małe kawałki. Dodaj kawałki pomidora na patelnię do królika. A następnie dodaj boczek z czosnkiem, solą i pieprzem, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 25-30 minut. Od czasu do czasu musisz mieszać zawartość patelni.
to wszystko, Królik po istiańsku-gotowy. To danie podawane jest na gorąco.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Królik (cięcie) - 188 kcal/100g
- Królik pieczony - 241 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szałwia - 315 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Pieczarki marynowane - 12 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g