Królik po istiańsku

niesamowicie pyszny przepis na drugie danie dla prawdziwych smakoszy! Ten przepis kulinarny oczywiście nie jest na co dzień, ale takie jedzenie na świątecznym stole z pewnością może zająć centralne miejsce. Zacznijmy więc przygotowywać to danie.
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 11 g
tłuszcze 52 % 15 g
węglowodany 10 % 3 g
191 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

dokładnie umyj tusze królika, pamiętając o usunięciu głowy. Pokrój na kawałki, ale nie usuwaj podrobów (serca i wątroby).
aby przygotować marynatę, pokrój cebulę i włóż do dużej miski, włóż rozmaryn, szałwię, sól, gorzki i czarny pieprz. Dodaj 7 łyżek oliwy z oliwek i wino. Następnie wszystko dobrze wymieszaj.
gdy marynata jest gotowa, umieść w niej królika na 15-20 minut. W międzyczasie pokrój grzyby na małe kawałki.
weź dużą patelnię, wlej do niej olej i włóż boczek pokrojony na kawałki i czosnek na patelnię. Smaż boczek na średnim ogniu, aż będzie rumiany.
gdy boczek z czosnkiem jest usmażony, wyjmij je z patelni i włóż grzyby do tego samego oleju. Dusić je przez 5-7 minut.
marynowane kawałki królika i całą marynatę wkładamy na patelnię z grzybami. W międzyczasie pomidory zanurzymy we wrzącej wodzie na kilka minut, aby zmiękły i mogliśmy je łatwo oskórować.
oczyść je i pokrój na małe kawałki. Dodaj kawałki pomidora na patelnię do królika. A następnie dodaj boczek z czosnkiem, solą i pieprzem, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 25-30 minut. Od czasu do czasu musisz mieszać zawartość patelni.
to wszystko, Królik po istiańsku-gotowy. To danie podawane jest na gorąco.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Królik (cięcie) - 188   kcal/100g
  • Królik pieczony - 241   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szałwia - 315   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Pieczarki marynowane - 12   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy