mititei

tradycyjne danie kuchni mołdawskiej zachwyci całą rodzinę!
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 15 g
tłuszcze 43 % 13 g
węglowodany 7 % 2 g
181 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h 30 min

to mołdawskie danie okazuje się szczególnie smaczne, gdy jest grillowane. W każdej rodzinie jest przygotowywany na swój sposób. Podobał mi się ten"przepis kulinarny".
bierzemy mięso wieprzowe, cielęce i jagnięce w tych samych proporcjach. Przewiń go dwa razy przez maszynę do mięsa. Możesz użyć krajalnicy do mięsa lub robota kuchennego. Jeśli używasz zwykłej maszynki do mięsa, to pod koniec drugiego przewijania mięsa umieść 2 cebule i 5 ząbków czosnku na 1 kilogram mielonego mięsa. Przyprawiamy powstałe mięso mielone pieprzem, solą, kolendrą. Dodaj łyżkę skrobi i jedną trzecią łyżeczki sody. Po dodaniu wszystkich składników zaczynamy ugniatać. Najpierw ugniataj ręką, stopniowo wlewając do niej 3 łyżki wódki lub bulionu mięsnego. Po tym, jak stanie się jednorodny, zaczynamy go bić, a mianowicie wrzucamy go do miski co najmniej 50 razy. Gotowe mięso mielone zgodnie z tym przepisem kulinarnym wkładamy do lodówki na 4-12 godzin.
po wyciągnięciu go z lodówki. I zwijamy kiełbaski o długości 15 centymetrów. Smażyć je na grillu lub w piekarniku w trybie grillowania. Podczas gotowania pamiętaj, aby kilkakrotnie nasmarować mititei olejem roślinnym. Mitetei można również smażyć na ognisku na szaszłykach podczas pikników. Takie jedzenie jest najlepszą przekąską na łonie natury.
miłego pobytu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal / 100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy