skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Przede wszystkim musisz umyć cukinię, obrać ją ze skóry i rdzenia (nie można jej usunąć, jeśli cukinia jest młoda), a następnie zetrzeć na grubej tarce i wycisnąć.
Krok 3:
Do wyciśniętej masy cukinii dodaj niskotłuszczowy twaróg, jajko, mąkę zmieszaną z sodą i solą.
Krok 4:
Wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli wolisz słodką wersję naleśników, dodaj 1-2 łyżeczki granulowanego cukru, a jeśli lubisz pikantny smak, to szczyptę czarnego pieprzu.
Krok 5:
Następnie patelnię należy nasmarować olejem roślinnym i smażyć naleśniki po obu stronach na złoty kolor. Naleśniki należy gotować pod zamkniętą pokrywką na małym ogniu.
Krok 6:
Podawaj słodkie placki dobrze z dżemem lub dżemem, a pikantne z kwaśną śmietaną. Naleśniki z cukinii są gotowe, są bardzo smaczne i "rozpływają się w ustach", jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g