jeże wieprzowe w sosie warzywnym

takie jeże nie będą kłuć, rozpłyną się w ustach!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 7 g
tłuszcze 43 % 10 g
węglowodany 26 % 6 g
139 kcal
IG: 29 / 43 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

gotuję mieloną wieprzowinę w maszynce do mięsa. Ugotuj ryż i podsmaż cebulę na jasnozłoty kolor, dodaj wszystko do mięsa mielonego, soli, pieprzu i dokładnie wymieszaj. Koneserzy przypraw mogą oprócz soli i pieprzu dodać je również, ja wolę trochę czerwonej ostrej papryki, ale wtedy jedzenie okazuje się być ostre, bardzo mi się podoba, ale każdy ma inny gust. Z powstałej masy formuję kulki, które zwijam w mące i smażymy na patelni w oleju roślinnym. W tym samym czasie na drugiej patelni smażę cebulę, pokrojoną w cienkie półkole, wraz z posiekaną marchewką, pomidorami i słodką papryką. Gdy smażenie jest prawie gotowe, dodaj pastę pomidorową, sól i posyp suszonymi ziołami. Hoduję kostkę bulionową w dwóch szklankach gorącej wody. Podlewam "jeże" wieprzowe z wcześniej wymieszanym smażeniem i bulionem i pół godziny tuszy na patelni pod pokrywką na bardzo małym ogniu. Kulinarny przepis na "jeże" wieprzowe w sosie warzywnym pozostawia ogromne pole do kreatywności. Zioła i przyprawy można wybrać według własnych upodobań, a w zależności od tego jedzenie może być słodkie, pikantne lub paląco-ostre, jak chcesz. Kucharz stołowy zapoznał mnie z tym przepisem kulinarnym, chociaż danie jest dość codzienne, można je również przygotować na przybycie gości.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Kostka bulionowa - 40   kcal/100g

Podobne przepisy