wieprzowina z ziemniakami w garnku

najdelikatniejsza, najdelikatniejsza i najbardziej aromatyczna wieprzowina z ziemniakami to fajny obiad! Przepisy kulinarne na potrawy przygotowywane w garnkach do piekarnika łączą wierność kulinarnym tradycjom z przeszłości z wykorzystaniem nowoczesnych technologii. Opowiedział mi o wieprzowinie z ziemniakami w garnku pewien entuzjasta, którego hobby to przekształcanie tradycyjnych przepisów kulinarnych na potrawy przygotowywane w rosyjskim piecu do nowoczesnych piekarników gazowych i elektrycznych.
SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 6 g
tłuszcze 35 % 7 g
węglowodany 35 % 7 g
112 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

najpierw kroję mięso wieprzowe w drobną kostkę i gotuję wieprzowinę pod przykryciem w sosie. Aby przygotować sos, mieszam koncentrat pomidorowy, mąkę z wodą i sól z przyprawami. Należy pamiętać, że ogień powinien być najmniejszy, na jaki pozwala tylko płytka. Podczas duszenia wieprzowiny smaż ziemniaki, aż będą prawie gotowe. Mięso jest również gotowane prawie do całkowitego ugotowania. Następnie rozgrzewam piekarnik i wkładam mięso do przygotowanego garnka dolną warstwą, a ziemniaki do góry. Podlewam to wszystko sosem uzyskanym podczas duszenia wieprzowiny, przykrywam garnek pokrywką i gotuję w piekarniku w temperaturze 180 C przez 40 minut. Jeśli piekarnik jest mocny, a dom jest ciepły, to po pół godzinie wieprzowinę z ziemniakami w garnku można wyjąć z piekarnika i podać na stół. Jedzenie jest gotowe, pozostaje ostatni szlif-mały liść pietruszki na wierzchu. Proporcje podano dla około półlitrowej doniczki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy