skład / składniki
gotowanie krok po kroku
najpierw kroję mięso wieprzowe w drobną kostkę i gotuję wieprzowinę pod przykryciem w sosie. Aby przygotować sos, mieszam koncentrat pomidorowy, mąkę z wodą i sól z przyprawami. Należy pamiętać, że ogień powinien być najmniejszy, na jaki pozwala tylko płytka. Podczas duszenia wieprzowiny smaż ziemniaki, aż będą prawie gotowe. Mięso jest również gotowane prawie do całkowitego ugotowania. Następnie rozgrzewam piekarnik i wkładam mięso do przygotowanego garnka dolną warstwą, a ziemniaki do góry. Podlewam to wszystko sosem uzyskanym podczas duszenia wieprzowiny, przykrywam garnek pokrywką i gotuję w piekarniku w temperaturze 180 C przez 40 minut. Jeśli piekarnik jest mocny, a dom jest ciepły, to po pół godzinie wieprzowinę z ziemniakami w garnku można wyjąć z piekarnika i podać na stół. Jedzenie jest gotowe, pozostaje ostatni szlif-mały liść pietruszki na wierzchu. Proporcje podano dla około półlitrowej doniczki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g