krewetki po Szanghaju

świetny sposób na gotowanie krewetek według chińskiego przepisu!
AlisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 7 g
tłuszcze 21 % 3 g
węglowodany 29 % 4 g
65 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

Kuchnia Chińska, jak wiadomo, słynie z dań z owoców morza, więc krewetki w Szanghaju mogą stać się wspaniałą przekąską na każdy świąteczny stół lub w przypadku, gdy chcesz po prostu delektować się pysznym. Niepowtarzalny smak tego dania nadaje sos sojowy, tradycyjnie stosowany zarówno w kuchni chińskiej, jak i innych kuchni Azji Południowo-Wschodniej. Ten przepis kulinarny jest bardzo łatwy do przygotowania, a zestaw niezbędnych składników jest bardzo łatwy do znalezienia w każdym sklepie.

na początek rozłóż kalafior na kwiatostany, pokrój grzyby na połówki, pokrój paprykę w pierścienie, a cebulę w kostkę. Wlej olej na rozgrzaną patelnię i ciągle mieszając smaż w niej krewetki, a następnie kapustę, paprykę, pieczarki i cebulę. Następnie do pozostałego oleju należy dodać sól, cukier, pieprz, sos sojowy i czosnek, a także skrobię uprzednio rozcieńczoną w zimnej wodzie. W tym sosie krewetki gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut,a teraz Można podać Chińskie jedzenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy