omlet orzechowy
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
wziąłem ten przepis kulinarny od mojej przyjaciółki, a ona wzięła go z niemieckiego magazynu. Mój przyjaciel jest tłumaczem języka niemieckiego, poza tym nie raz gotowałem omlet orzechowy zgodnie z tym przepisem, więc możesz spróbować. Takie jedzenie jest dobre na śniadanie, odpowiednie dla starszych dzieci. Jajka ubijam z przyprawami. W tym przypadku wiele pikantnych zapachów tylko zepsuje sprawę, więc ograniczam się do gałki muszkatołowej i czarnego pieprzu. Wolę świeżo startą gałkę muszkatołową. Więc do ubitych jajek mieszam mąkę i śmietanę. Jeśli masz gruboziarnistą mąkę, świetnie się tutaj sprawdzi. Z powstałego ciasta na gorącej oliwie z oliwek opiekam cztery naleśniki. Przez cały ten czas mój piekarnik już się nagrzewa, do 200 stopni. Moje naleśniki omletowe posypuję orzechami laskowymi, pestkami dyni, słonecznikiem i sezamem, a następnie składam je na pół i układam obok siebie w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, posypuję startym serem i pieczę w piekarniku przez około 15 minut. W tym czasie za pomocą obieraczki do warzyw kroję małe ogórki sałatkowe cienkimi wstążkami, drobno kroję kolendrę i koperek. Gotowe omlety dekoruję pokrojonymi ogórkami i ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Suszone pestki dyni i dyni - 553 kcal/100g
- Pestki dyni - 556 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g