omlet orzechowy

puszysty omlet o subtelnym smaku gałki muszkatołowej.
kisyxa666Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 9 g
tłuszcze 44 % 12 g
węglowodany 22 % 6 g
177 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
wziąłem ten przepis kulinarny od mojej przyjaciółki, a ona wzięła go z niemieckiego magazynu. Mój przyjaciel jest tłumaczem języka niemieckiego, poza tym nie raz gotowałem omlet orzechowy zgodnie z tym przepisem, więc możesz spróbować. Takie jedzenie jest dobre na śniadanie, odpowiednie dla starszych dzieci. Jajka ubijam z przyprawami. W tym przypadku wiele pikantnych zapachów tylko zepsuje sprawę, więc ograniczam się do gałki muszkatołowej i czarnego pieprzu. Wolę świeżo startą gałkę muszkatołową. Więc do ubitych jajek mieszam mąkę i śmietanę. Jeśli masz gruboziarnistą mąkę, świetnie się tutaj sprawdzi. Z powstałego ciasta na gorącej oliwie z oliwek opiekam cztery naleśniki. Przez cały ten czas mój piekarnik już się nagrzewa, do 200 stopni. Moje naleśniki omletowe posypuję orzechami laskowymi, pestkami dyni, słonecznikiem i sezamem, a następnie składam je na pół i układam obok siebie w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, posypuję startym serem i pieczę w piekarniku przez około 15 minut. W tym czasie za pomocą obieraczki do warzyw kroję małe ogórki sałatkowe cienkimi wstążkami, drobno kroję kolendrę i koperek. Gotowe omlety dekoruję pokrojonymi ogórkami i ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Suszone pestki dyni i dyni - 553   kcal/100g
  • Pestki dyni - 556   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy