skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zaczynam od umycia dyni, odcięcia z niej "pokrywki" (jak z arbuza) i usunięcia środka. Pozostałe nasiona można wysuszyć, wielu je uwielbia, a niektórzy nawet uważają je za szczególnie przydatne. Następnie przechodzę do krojenia w małe kostki wstępnie umytej i obranej wieprzowiny, cebuli, marchwi i pomidorów. Wszystko to smażymy na patelni. Następnie wkładam mięso z warzywami do dyni i wkładam dynię do piekarnika. A następnie pieczę przez półtorej godziny w temperaturze 180 C. zostawiam go w piekarniku na kolejną godzinę. Podczas pieczenia polewam jedzenie sokiem z dna blachy do pieczenia. Nawiasem mówiąc, lepiej jest umieścić dynię nie bezpośrednio na blasze do pieczenia, ale najpierw położyć na niej specjalny papier do pieczenia. Łatwiej będzie później umyć. Pod koniec gotowania młodej wieprzowiny w dyni posiekam koperek i kolendrę, posypuję jedzenie ziołami i przykrywam dyniową "pokrywką". Natychmiast podawaj mięso z warzywami i kawałkiem dyni na każdym talerzu. Po prostu niesamowicie pyszne. Mieszkańcy lata, którzy zebrali obfite zbiory dyni, będą cieszyć się tym jedzeniem, a wielu nawet zapisze je w swoim zeszycie z przepisami. Przepis kulinarny młodej wieprzowiny w dyni opowiedział mi znajomy student szkoły kulinarnej i od tego czasu trzymam plik tekstowy z przepisem kulinarnym na "pulpicie" mojego komputera. A jeśli chcę go nagle ugotować i zdarza się to prawie zawsze, gdy pod ręką jest odpowiednia mała dynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g