Młoda wieprzowina w dyni

oryginalny przepis na soczyste, aromatyczne delikatne mięso!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 18 % 2 g
węglowodany 64 % 7 g
45 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

zaczynam od umycia dyni, odcięcia z niej "pokrywki" (jak z arbuza) i usunięcia środka. Pozostałe nasiona można wysuszyć, wielu je uwielbia, a niektórzy nawet uważają je za szczególnie przydatne. Następnie przechodzę do krojenia w małe kostki wstępnie umytej i obranej wieprzowiny, cebuli, marchwi i pomidorów. Wszystko to smażymy na patelni. Następnie wkładam mięso z warzywami do dyni i wkładam dynię do piekarnika. A następnie pieczę przez półtorej godziny w temperaturze 180 C. zostawiam go w piekarniku na kolejną godzinę. Podczas pieczenia polewam jedzenie sokiem z dna blachy do pieczenia. Nawiasem mówiąc, lepiej jest umieścić dynię nie bezpośrednio na blasze do pieczenia, ale najpierw położyć na niej specjalny papier do pieczenia. Łatwiej będzie później umyć. Pod koniec gotowania młodej wieprzowiny w dyni posiekam koperek i kolendrę, posypuję jedzenie ziołami i przykrywam dyniową "pokrywką". Natychmiast podawaj mięso z warzywami i kawałkiem dyni na każdym talerzu. Po prostu niesamowicie pyszne. Mieszkańcy lata, którzy zebrali obfite zbiory dyni, będą cieszyć się tym jedzeniem, a wielu nawet zapisze je w swoim zeszycie z przepisami. Przepis kulinarny młodej wieprzowiny w dyni opowiedział mi znajomy student szkoły kulinarnej i od tego czasu trzymam plik tekstowy z przepisem kulinarnym na "pulpicie" mojego komputera. A jeśli chcę go nagle ugotować i zdarza się to prawie zawsze, gdy pod ręką jest odpowiednia mała dynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy