chińska wieprzowina z ananasem w miodzie
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
przede wszystkim lekko opiekam szyję wieprzową na patelni ze wszystkich stron. A potem gotuję go w białym winie z połową plasterków ananasa ze słoika. Następnie podlewam miód z kurczaka z ananasem. Po włożeniu do piekarnika w temperaturze 200 C, aż będzie gotowy i powstanie apetyczna rumiana skorupa. Ostatnim krokiem w przygotowaniu gotowanej wieprzowiny z chińskimi ananasami w miodzie jest udekorowanie jedzenia pozostałymi plasterkami ananasa w słoiku. Gotowane, jeśli nie straciły atrakcyjnego wyglądu, nadają się również do dekoracji. Oprócz wieprzowiny z chińskimi ananasami w miodzie podaję chrzan i musztardę na stole, ale można się obejść bez dodatkowych sosów. Takie jedzenie zachwyca fanów kuchni chińskiej, wielu z nich nie odmówi drugiej, a nawet trzeciej porcji. Najważniejsze jest, aby nie przesadzać i upewnić się, że wszyscy dostali przynajmniej kawałek. Nauczyciel języka chińskiego nauczył mnie gotować danie zgodnie z tym przepisem kulinarnym i od tego czasu prawie co tydzień na stole z pewnością pyszni się wieprzowiną z chińskimi ananasami w miodzie, który zwraca uwagę na każdego z gości, nawet jeśli stół pęka od innych potraw.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g