skład / składniki
gotowanie krok po kroku
wiadomo, że wątroba różnych gatunków zwierząt ma wiele korzystnych właściwości. Na przykład wątroba wołowa jest bogata w witaminy A i B, przydatna w chorobach nerek, różnych chorobach zakaźnych, chorobach ośrodkowego układu nerwowego. Każdy musi jeść potrawy z wątroby wołowej, ponieważ zwiększają odporność i przyczyniają się do produkcji hemoglobiny.
wszystko to Wiem, ale ... wątróbki nie lubię: (musiałem długo szukać przepisu kulinarnego na ten produkt, taki, że wątróbkę jadłam nie tylko dlatego, że jest zdrowa, ale także dlatego, że jest pyszna! Znaleźć. I chętnie się z Tobą podzielę!
kroimy wątrobę na kawałki (tak jak na kebab), lekko bijemy. Rozbij jajka do kubka, dodaj wodę, sól, pieprz. I napełnij kawałki wątroby tą mieszanką. Wysyłamy na kilka godzin na zimno, namoczyć. Po 2 godzinach smażyć na złoty kolor, obtaczając każdy kawałek mąki . Drobno posiekaj cebulę i trzy marchewki na grubej tarce. Na patelni układamy warstwy: wątroba, cebula, marchewka. Na marchewki rzucamy kilka groszków czarnego pieprzu, kawałki masła i obficie smarujemy kwaśną śmietaną. Dusić bez mieszania przez 45-50 minut.
pyszne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g