Puff z wątroby

zdrowa i smaczna wątroba jest dobra na obiad!
KateriNNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 9 g
tłuszcze 17 % 7 g
węglowodany 62 % 26 g
207 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.

wiadomo, że wątroba różnych gatunków zwierząt ma wiele korzystnych właściwości. Na przykład wątroba wołowa jest bogata w witaminy A i B, przydatna w chorobach nerek, różnych chorobach zakaźnych, chorobach ośrodkowego układu nerwowego. Każdy musi jeść potrawy z wątroby wołowej, ponieważ zwiększają odporność i przyczyniają się do produkcji hemoglobiny.
wszystko to Wiem, ale ... wątróbki nie lubię: (musiałem długo szukać przepisu kulinarnego na ten produkt, taki, że wątróbkę jadłam nie tylko dlatego, że jest zdrowa, ale także dlatego, że jest pyszna! Znaleźć. I chętnie się z Tobą podzielę!
kroimy wątrobę na kawałki (tak jak na kebab), lekko bijemy. Rozbij jajka do kubka, dodaj wodę, sól, pieprz. I napełnij kawałki wątroby tą mieszanką. Wysyłamy na kilka godzin na zimno, namoczyć. Po 2 godzinach smażyć na złoty kolor, obtaczając każdy kawałek mąki . Drobno posiekaj cebulę i trzy marchewki na grubej tarce. Na patelni układamy warstwy: wątroba, cebula, marchewka. Na marchewki rzucamy kilka groszków czarnego pieprzu, kawałki masła i obficie smarujemy kwaśną śmietaną. Dusić bez mieszania przez 45-50 minut.
pyszne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy