skład / składniki
metoda gotowania
aby ugotować XE, najpierw musisz pokroić mięso w cienkie paski i delikatnie usmażyć, aby nie wypuściło soku. Aby było smaczniejsze, możesz marynować mięso z octem i cebulą przed smażeniem. Drobno posiekaj ziemniaki. Zagotuj 2 litry wody i w momencie wrzenia dodaj do niej 3 łyżki.l ocet. Solimy wodę i wlewamy do niej ziemniaki, które gotujemy przez około 5 minut, a następnie wrzucamy do durszlaka. Drobno posiekaj marchewki. Cebulę kroimy w półpierścienie i zalewamy niewielką ilością octu przez kilka minut, po czym spłukujemy zimną wodą. Mieszamy mięso, ziemniaki i marchewkę, wciskamy ząbek czosnku przez prasę czosnkową i dodajemy czerwoną paprykę i sos sojowy. Na wierzch układamy cebulę, a po napełnieniu gorącym olejem roślinnym odstawiamy na około pół godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g