Gruzińska przekąska do grilla bakłażana na grillu

kuchnia gruzińska jest pełna zieleni, warzyw i przypraw! Smaczne i zdrowe! Bakłażan na grillu jest bardzo smaczny! Cokolwiek gotuję z bakłażana: kawior i pikantna smażona przekąska & quot; światło & quot;, nie można policzyć wszystkiego. Ale kiedy letni dzień zbliża się do zachodu Słońca, niosąc względny chłód, a grill aromatycznie pali się na trawniku nad rzeką, wszyscy z niecierpliwością oczekują, że do grilla będą podawane nie tylko tradycyjne sosy, ale także gruzińska przekąska z bakłażana. I na pewno pojawi się, jeśli na najbliższym rynku wszystkie bakłażany nie zostały wyprzedane wczesnym rankiem. Nawet dla tej niesamowitej przekąski nie obudzę się na wakacjach ani światła, o świcie, to absolutnie nie jest w moich zasadach. Ale jeśli mam bakłażana, to na pewno będzie to jedzenie.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 56 % 9 g
węglowodany 38 % 6 g
101 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz i osusz bakłażany.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nawlecz je na szaszłyki i smaż na węglach bez płomienia na grillu razem z kebabami. Bakłażany, oczywiście, zostaną ugotowane wcześniej, a na czas przekąska dojrzewa do mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zdejmuję skórkę z gotowych bakłażanów

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I drobno je posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do posiekanego bakłażana dodaję pół paczki drobno posiekanego koperku i cebuli,

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obficie posyp przekąskę pieprzem i lekko solą,

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    A następnie podlewam słonecznikiem lub oliwą z oliwek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodatkowo grubo posiekaj Pozostałe koperek, pietruszkę i zieloną cebulę i posyp gotową gruzińską przekąskę z bakłażana na grillu.

i do tego czasu szaszłyk jest już gotowy, butelka wytrawnego wina jest odkorkowana, a chleb pita jest krojony. Nie potrzebujesz przedmowy, możesz zacząć jeść, a nawet nie ma znaczenia, czy w pobliżu jest stół, zastąpi go każdy kawałek materiału, który można położyć na trawie. Przepis kulinarny na przystawkę z bakłażana powstał w jakiś sposób z praktyki letnich pikników, jest przygotowywany przez wielu i na bardzo różne sposoby. Jak na mój gust to właśnie te proporcje składników nadają jedzeniu najbardziej harmonijny smak, ale nie jest konieczne ścisłe obliczanie gramów, wcale tak nie jest.

to tylko jedna z odmian, które reprezentują przekąski piknikowe na świeżym powietrzu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy