kurczak w sosie żurawinowym

delikatny i soczysty kurczak z niezwykłym sosem, który podkreśla smak! To kulinarny przepis dla prawdziwych smakoszy! A jednocześnie jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa. Świetne danie na święta! Również to jedzenie będzie prezentem dla miłośników wszystkiego, co niezwykłe.
VendettaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 11 g
tłuszcze 48 % 13 g
węglowodany 11 % 3 g
174 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
posortuj żurawinę i dokładnie spłucz gorącą wodą. Następnie musisz wycisnąć z niego sok. Aby to zrobić, możesz zmielić żurawinę w robocie kuchennym lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, a następnie przetrzeć przez sito. Możesz również wycisnąć sok w sokowirówce. Rozcieńczyć do smaku wodą, dodać trochę cukru i zmielonego pieprzu. Ważne jest, aby pamiętać, że ilość cukru ma duży wpływ na ostateczny smak potrawy, a dokładna ilość zależy od Twoich preferencji. Metodą prób i błędów znajdziesz idealną koncentrację!

umyj kurczaka i pokrój na kawałki wraz z nasionami. Jeśli smażymy części kurczaka-podudzia, uda-kładziemy je w całości. Umieść patelnię na średnim ogniu, wlej trochę rafinowanego oleju słonecznikowego na dno, a następnie włóż kawałki kurczaka. Pokrój cebulę na mniejszą, rozłóż na mięsie, soli, pieprzu i smaż, aż kurczak będzie gotowy.

zdejmij patelnię z pieca i wlej sok żurawinowy na mięso. Następnie przykryj szczelnie pokrywką i pozostaw na 10-15 minut, a następnie nasiąknij kwaskowatością. Ponadto patelnię z kurczakiem można umieścić na 5-10 minut na małym ogniu, ale należy wziąć pod uwagę, że sos nie będzie tak jasny. Kurczak podawany jest w sosie żurawinowym na gorąco na liściu sałaty, przyozdobiony całymi jagodami żurawiny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy