kurczak w sosie żurawinowym
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
posortuj żurawinę i dokładnie spłucz gorącą wodą. Następnie musisz wycisnąć z niego sok. Aby to zrobić, możesz zmielić żurawinę w robocie kuchennym lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, a następnie przetrzeć przez sito. Możesz również wycisnąć sok w sokowirówce. Rozcieńczyć do smaku wodą, dodać trochę cukru i zmielonego pieprzu. Ważne jest, aby pamiętać, że ilość cukru ma duży wpływ na ostateczny smak potrawy, a dokładna ilość zależy od Twoich preferencji. Metodą prób i błędów znajdziesz idealną koncentrację!
umyj kurczaka i pokrój na kawałki wraz z nasionami. Jeśli smażymy części kurczaka-podudzia, uda-kładziemy je w całości. Umieść patelnię na średnim ogniu, wlej trochę rafinowanego oleju słonecznikowego na dno, a następnie włóż kawałki kurczaka. Pokrój cebulę na mniejszą, rozłóż na mięsie, soli, pieprzu i smaż, aż kurczak będzie gotowy.
zdejmij patelnię z pieca i wlej sok żurawinowy na mięso. Następnie przykryj szczelnie pokrywką i pozostaw na 10-15 minut, a następnie nasiąknij kwaskowatością. Ponadto patelnię z kurczakiem można umieścić na 5-10 minut na małym ogniu, ale należy wziąć pod uwagę, że sos nie będzie tak jasny. Kurczak podawany jest w sosie żurawinowym na gorąco na liściu sałaty, przyozdobiony całymi jagodami żurawiny.
umyj kurczaka i pokrój na kawałki wraz z nasionami. Jeśli smażymy części kurczaka-podudzia, uda-kładziemy je w całości. Umieść patelnię na średnim ogniu, wlej trochę rafinowanego oleju słonecznikowego na dno, a następnie włóż kawałki kurczaka. Pokrój cebulę na mniejszą, rozłóż na mięsie, soli, pieprzu i smaż, aż kurczak będzie gotowy.
zdejmij patelnię z pieca i wlej sok żurawinowy na mięso. Następnie przykryj szczelnie pokrywką i pozostaw na 10-15 minut, a następnie nasiąknij kwaskowatością. Ponadto patelnię z kurczakiem można umieścić na 5-10 minut na małym ogniu, ale należy wziąć pod uwagę, że sos nie będzie tak jasny. Kurczak podawany jest w sosie żurawinowym na gorąco na liściu sałaty, przyozdobiony całymi jagodami żurawiny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g