skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto. Aktywuj drożdże. W 1/2 szklanki ciepłego mleka dodaj drożdże, 2 łyżki. l cukier i po wymieszaniu umieść w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Jeśli utworzy się czapka na drożdżach, możesz zagnieść ciasto.
Krok 2:
Opara. Do drożdży dodaj szklankę przesianej mąki, pozostałe mleko i cukier. Zagnieść, wlewając jeszcze 1 szklankę mąki.
Krok 3:
Posyp gotowe ciasto mąką, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.
Krok 4:
Farsz. Przełóż mięso przez maszynkę do mięsa wraz z cebulą i czosnkiem. Chleb namoczyć w niewielkiej ilości mleka i dodać do mięsa mielonego. Dobrze zagnieść mięso mielone, sól, pieprz. Wlać kefir. Ugniataj ponownie. W rezultacie mięso mielone jest jednorodne, bujne i soczyste.
Krok 5:
Roztop masło, ostudź. W jajach oddziel białka od żółtek. Ubij białka solą, aż będą puszyste. Po 1,5 godzinie wyjmij ciasto i dodaj do niego stopione masło, żółtka, mąkę. Dobrze zagnieść ciasto i dodać do niego ubite białka, powinno stać się elastyczne i swobodnie pozostawać w tyle za ścianami formy. Ponownie przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość 2 razy, musisz je ugniatać i pozwolić mu ponownie wzrosnąć.
Krok 6:
Posyp stół mąką, oderwij kawałek wielkości orzecha z ciasta, ugniataj rękami w ciasto. Połóż mięso mielone na środku. Uformuj belyashi, unosząc brzegi ciasta do góry wokół nadzienia, pozostawiając mały otwór na górze. Na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym ostrożnie połóż bielyashi otworem w dół. Smażyć na średnim ogniu, obrócić tylko raz.
Krok 7:
Ułóż gotowe białe na talerzu i przykryj ręcznikiem.
Belyashy-marzycielsko zamykam oczy, pamiętając bajeczną mamę belyashy. Nawet chebureki nie mogą się równać z tym kulinarnym arcydziełem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g