bujne białaczki z mięsem na drożdżach

Belyashi są idealne na gęstą i smaczną przekąskę!
Helenka_mAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 24 % 11 g
węglowodany 57 % 26 g
243 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto. Aktywuj drożdże. W 1/2 szklanki ciepłego mleka dodaj drożdże, 2 łyżki. l cukier i po wymieszaniu umieść w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Jeśli utworzy się czapka na drożdżach, możesz zagnieść ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opara. Do drożdży dodaj szklankę przesianej mąki, pozostałe mleko i cukier. Zagnieść, wlewając jeszcze 1 szklankę mąki.  

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp gotowe ciasto mąką, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Farsz. Przełóż mięso przez maszynkę do mięsa wraz z cebulą i czosnkiem. Chleb namoczyć w niewielkiej ilości mleka i dodać do mięsa mielonego. Dobrze zagnieść mięso mielone, sól, pieprz. Wlać kefir. Ugniataj ponownie. W rezultacie mięso mielone jest jednorodne, bujne i soczyste.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Roztop masło, ostudź. W jajach oddziel białka od żółtek. Ubij białka solą, aż będą puszyste. Po 1,5 godzinie wyjmij ciasto i dodaj do niego stopione masło, żółtka, mąkę. Dobrze zagnieść ciasto i dodać do niego ubite białka, powinno stać się elastyczne i swobodnie pozostawać w tyle za ścianami formy. Ponownie przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość 2 razy, musisz je ugniatać i pozwolić mu ponownie wzrosnąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp stół mąką, oderwij kawałek wielkości orzecha z ciasta, ugniataj rękami w ciasto. Połóż mięso mielone na środku. Uformuj belyashi, unosząc brzegi ciasta do góry wokół nadzienia, pozostawiając mały otwór na górze. Na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym ostrożnie połóż bielyashi otworem w dół. Smażyć na średnim ogniu, obrócić tylko raz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż gotowe białe na talerzu i przykryj ręcznikiem.

Belyashy-marzycielsko zamykam oczy, pamiętając bajeczną mamę belyashy. Nawet chebureki nie mogą się równać z tym kulinarnym arcydziełem.



kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy