Kotlet Białowieski

Jeszcze tego nie próbowałaś! W przeciwnym razie nauczyłabym się przepisu na pamięć!
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 11 g
tłuszcze 65 % 24 g
węglowodany 5 % 2 g
267 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min
kotlet "Białowieża" to wyjątkowe jedzenie. To nie jest zwykły kotlet, ale nadziewany kotlet. Taki przepis kulinarny można przeczytać w książce o kuchni białoruskiej. Abyś go nie szukał, proponując ugotowanie kotleta "Białowieża razem".
W tym celu bierzemy szynkę i cebulę. Pokrój je w kostkę. Podgrzej patelnię. Dodaj olej roślinny. Gdy patelnia się nagrzeje, połóż na niej cebulę. Po tym, jak stanie się przezroczysty, połóż na nim szynkę. Należy go smażyć na złoty kolor. Na samym końcu kładziemy zielony groszek na patelni. Wszystko dobrze mieszamy i dodajemy mąkę i wodę. Smażyć do momentu, aż mieszanina będzie gęsta. Na koniec dodaj trochę soli.
następnie bierzemy schab. Kroimy go na długie paski, bijemy i czyścimy kość. Każdy pasek soli i pieprzu do smaku. Bierzemy nadzienie i kładziemy je na środku paska. Zawijamy w formie rolki. Tworzymy owal z kotletów.
bierzemy jajka. Pokonaj je widelcem. Bierzemy nasze przygotowane kotlety. Zanurzamy je po raz pierwszy w jajku, potem w bułce tartej, potem ponownie w jajku i ponownie w bułce tartej. Kotlet Białowieski najlepiej smażyć w głębokim tłuszczu. Pieczone kotlety wkładamy do jednego pojemnika i wkładamy do piekarnika na 20 minut.
możesz jeść takie jedzenie z ulubionym dodatkiem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal / 100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy