placki ziemniaczane z kremem

białoruska wersja placków ziemniaczanych fascynuje swoim smakiem! Ten kulinarny przepis na białoruską kuchnię przyda się w skarbonce miłośników potraw ziemniaczanych. , Osobliwością budyniowych placków ziemniaczanych jest to, że ciasto jest przygotowywane z dodatkiem mleka. Jeśli chodzi o naszą rodzinę, bardziej lubimy tradycyjne białoruskie danie ziemniaczane zwane plackami ziemniaczanymi. Ale dla odmiany zapisała ten przepis kulinarny w swojej książce kucharskiej. Radzę ci to zrobić. Na początek przygotujmy je razem i spróbujmy.
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 28 % 7 g
węglowodany 60 % 15 g
134 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

najpierw weź ziemniaki. Umyj go i wyczyść na tarce. Cały uzyskany sok z ziemniaków należy spuścić. Ale nie wylewaj go, ale odłóż na razie osobno. Podpalamy mleko i czekamy, aż się zagotuje. Tym mlekiem wlej puree i wyciśnięte ziemniaki. Innymi słowy, zaparzamy go.. następnie z ciasta rozbijamy jajka, mąkę. Sól ciasta do smaku. Włóż sodę i dokładnie wymieszaj. Następnie bierzemy odstawiony sok ziemniaczany i bardzo ostrożnie go osuszamy, aby skrobia pozostała na dnie. Dodaj go do ciasta. Wszystko mieszamy. 
bierzemy patelnię, podpalamy. Smażyć placki ziemniaczane na oleju roślinnym. Najlepiej jeść takie jedzenie ze śmietaną lub białoruską machanką.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy