placki ziemniaczane z kremem
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw weź ziemniaki. Umyj go i wyczyść na tarce. Cały uzyskany sok z ziemniaków należy spuścić. Ale nie wylewaj go, ale odłóż na razie osobno. Podpalamy mleko i czekamy, aż się zagotuje. Tym mlekiem wlej puree i wyciśnięte ziemniaki. Innymi słowy, zaparzamy go.. następnie z ciasta rozbijamy jajka, mąkę. Sól ciasta do smaku. Włóż sodę i dokładnie wymieszaj. Następnie bierzemy odstawiony sok ziemniaczany i bardzo ostrożnie go osuszamy, aby skrobia pozostała na dnie. Dodaj go do ciasta. Wszystko mieszamy.
bierzemy patelnię, podpalamy. Smażyć placki ziemniaczane na oleju roślinnym. Najlepiej jeść takie jedzenie ze śmietaną lub białoruską machanką.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g