Kurczak z pomidorami i bakłażanem
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
więc zacznijmy. Przetwarzamy kurczaka, oczyszczamy z piór, myjemy i kroimy na porcje. Posiekaj cebulę. Nie obieramy bakłażana, kroimy w koła. Usuń folię z pomidorów (zanurz pomidory na kilka sekund we wrzącej wodzie i ostudź - skóra łatwo się rozdzieli) i pokrój w kostkę, a ziemniaki w kostkę. Aromatyczne warzywa są dokładnie posiekane.
teraz możesz umieścić przygotowane składniki na patelni. Robimy to warstwami: najpierw układamy kawałki kurczaka – na nich krążki bakłażana, ziemniaki, posiekaną cebulę, kostki pomidorów. Z góry zasypiamy zielenią. Sól, pieprz, zalej wodą i gotuj pod zamkniętą pokrywką, aż będzie gotowa.
to wszystko! Pachnące danie nie pozostawi nikogo obojętnym!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Estragon - 25 kcal/100g
- Tarchun - 40 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g