Buglama z sosem tkemali, czosnkiem i ziołami jagnięcymi

jagnięcina słynie ze swojego wyjątkowego smaku i buglam jest tego dowodem!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 11 g
tłuszcze 38 % 9 g
węglowodany 17 % 4 g
136 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj mięso

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pozwól wodzie spłynąć

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój mięso

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smażyć na oleju

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ze wszystkich stron

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj cebulę,

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj do mięsa,

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zgasić

  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój warzywa,

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj do mięsa,

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zgasić.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Tkemali przyprawić...

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Mięso i gotować

  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.

moja przyjaciółka, która pracuje w restauracji, poradziła mi ten przepis na kuchnię abchaską. W rzeczywistości jagnięcina buglama to bardzo satysfakcjonujące i smaczne danie mięsne. To jedzenie bardzo spodobało się mojemu mężowi, a teraz chwali się, że jego żona jest złotem.
na początek umyj jagnięcinę i pozwól wodzie spłynąć. Po odsączeniu pokrój mięso w drobną kostkę. Rozgrzej olej na patelni i dodaj mięso. Po odparowaniu soku i usmażeniu jagnięciny dodaj posiekaną cebulę i gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut.
posiekaj czosnek, zioła i chili i dodaj do jagnięciny, dopraw również sosem tkemali, solą i wszystko wymieszaj. Dusić do miękkości. Podawaj jagnięcinę na gorąco.
jestem pewien, że po jagnięcym buglamie uzależnisz się od kuchni abchaskiej, ponieważ wszystkie jej potrawy wyróżniają się wyrafinowanym, nieporównywalnym aromatem i ostrością dzięki przyprawom.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kolendra Zielona - 25   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy