Słodkie tortille z kwaśną śmietaną z ciasta francuskiego na patelni

takie tortille nie wstydzą się podawać najdroższym gościom! Pyszne ciasta francuskie to świetne rozwiązanie na śniadanie, lunch i kolację! Czasami takie wypieki podaje się zamiast pączków do herbaty. Podobnie jak wiele produktów z ciasta, ciasto nie jest pieczone, ale smażone w kotle lub na patelni.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 10 % 5 g
węglowodany 77 % 40 g
230 kcal
IG: 3 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuść sól w wodzie, dodaj mąkę i zagniataj proste ciasto przaśne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie zwijamy go w kulkę i pozwalamy mu leżeć przez piętnaście minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dzielimy piłkę na cztery części,

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I rozwałkuj każdy kawałek do grubości 1 mm, próbując użyć jak najmniejszej ilości mąki na posypkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj zwiniętą warstwę olejem, tłuszczem lub kwaśną śmietaną, w zależności od tego, co do tego przygotowaliśmy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    A następnie przykręć go do cienkiego wałka do ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przecinamy nożem wzdłuż wałka do ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Usuwamy wałek do ciasta i wykonujemy kolejne cięcie na środku. Więc mamy dwa paski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Każdy z tych pasków, zwiń w bułki. Stawiamy je pionowo.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    A następnie ponownie zwiń każdą rolkę w ciasto o grubości 1 centymetra(ale lepiej ugniatać ciasto rękami, zaczynając od środka do krawędzi).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozpuść ghee na patelni.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smaż tortille na małym ogniu

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Z obu stron, aż będzie chrupiący, złoty.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotowe ciasta francuskie posyp cukrem pudrem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy