skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Rozpuść sól w wodzie, dodaj mąkę i zagniataj proste ciasto przaśne.
Krok 3:
Następnie zwijamy go w kulkę i pozwalamy mu leżeć przez piętnaście minut.
Krok 4:
Następnie dzielimy piłkę na cztery części,
Krok 5:
I rozwałkuj każdy kawałek do grubości 1 mm, próbując użyć jak najmniejszej ilości mąki na posypkę.
Krok 6:
Nasmaruj zwiniętą warstwę olejem, tłuszczem lub kwaśną śmietaną, w zależności od tego, co do tego przygotowaliśmy.
Krok 7:
A następnie przykręć go do cienkiego wałka do ciasta.
Krok 8:
Przecinamy nożem wzdłuż wałka do ciasta.
Krok 9:
Usuwamy wałek do ciasta i wykonujemy kolejne cięcie na środku. Więc mamy dwa paski.
Krok 10:
Każdy z tych pasków, zwiń w bułki. Stawiamy je pionowo.
Krok 11:
A następnie ponownie zwiń każdą rolkę w ciasto o grubości 1 centymetra(ale lepiej ugniatać ciasto rękami, zaczynając od środka do krawędzi).
Krok 12:
Rozpuść ghee na patelni.
Krok 13:
Smaż tortille na małym ogniu
Krok 14:
Z obu stron, aż będzie chrupiący, złoty.
Krok 15:
Gotowe ciasta francuskie posyp cukrem pudrem.
Krok 16:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g