cukinia i bakłażan medaliony w chrupiącej skórce

warzywa pod chrupiącą skórką-smaczne, apetyczne i zdrowe! Ten przepis kulinarny wziąłem z książki. Moja rodzina bardzo go polubiła i myślę, że ty też nie pozostaniesz obojętny. Przepis na cukinię i bakłażana pod skórką jest pyszny, ale jednocześnie bardzo prosty. Czas przygotowania posiłku zajmuje tylko 30 minut. nadaje się zarówno w postaci zimnych, jak i gorących przekąsek.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 3 g
tłuszcze 56 % 10 g
węglowodany 28 % 5 g
109 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

przede wszystkim myjemy bakłażany i obieramy je ze skóry, ponieważ zawierają gorycz. Kroimy go w pierścienie o grubości około 0,5 cm, myjemy również cukinię i kroimy w pierścienie. Grubości, podobnie jak bakłażany. W razie potrzeby cukinię można pozbyć się skórki. Ubij jajka, Posol je i pieprz do smaku. Posiekaj orzechy włoskie (użyjemy ich zamiast bułki tartej). Pierścienie naszych warzyw zanurzamy w posiekanych orzechach, następnie w jajach, a następnie ponownie w orzechach. Kładziemy je na gorącej patelni i smażymy z jednej strony, nie przykrywając patelni pokrywką. Jako olej roślinny do smażenia lubię używać oliwy z oliwek. Następnie smażymy warzywa z drugiej strony, ale już przykrywając patelnię pokrywką i zmniejszając ogień, około 5 minut.
podawaj cukinię i bakłażany pod skórką ze śmietaną, ozdobioną świeżymi ziołami. Świeże pomidory koktajlowe nadają się również do dekoracji.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy