skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przede wszystkim myjemy bakłażany i obieramy je ze skóry, ponieważ zawierają gorycz. Kroimy go w pierścienie o grubości około 0,5 cm, myjemy również cukinię i kroimy w pierścienie. Grubości, podobnie jak bakłażany. W razie potrzeby cukinię można pozbyć się skórki. Ubij jajka, Posol je i pieprz do smaku. Posiekaj orzechy włoskie (użyjemy ich zamiast bułki tartej). Pierścienie naszych warzyw zanurzamy w posiekanych orzechach, następnie w jajach, a następnie ponownie w orzechach. Kładziemy je na gorącej patelni i smażymy z jednej strony, nie przykrywając patelni pokrywką. Jako olej roślinny do smażenia lubię używać oliwy z oliwek. Następnie smażymy warzywa z drugiej strony, ale już przykrywając patelnię pokrywką i zmniejszając ogień, około 5 minut.
podawaj cukinię i bakłażany pod skórką ze śmietaną, ozdobioną świeżymi ziołami. Świeże pomidory koktajlowe nadają się również do dekoracji.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal / 100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g