skład / składniki
metoda gotowania
dziczyznę należy zawinąć w liście tymianku, doprawić solą i pieprzem. Zostawiamy na chwilę. Nieobrane ziemniaki wkładamy do osolonej wody, gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w cienkie kółka i smażymy na oliwie z oliwek.
podczas smażenia, gdy odwracamy ziemniaki, dodajemy tam mięso i grzyby, mieszamy smardze z ziemniakami. Smaż mięso ze wszystkich stron przez 15-20 minut, dodaj w tym samym czasie drobno posiekaną cebulę, czosnek i masło.
wlej wino na inną patelnię, dodaj do niej masło i czekoladę, podgrzej przez chwilę ten sos i pozwól mu ostygnąć.
do gotowego ziemniaka z grzybami dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki dla smaku. Schłodzone mięso układamy na naczyniu, kroimy na małe kawałki o grubości 1 cm.
ugotowany posiłek posyp tymiankiem, polej sosem czekoladowym, a następnie oliwą z oliwek.
dziczyzna w sosie czekoladowym jeden z przepisów kulinarnych tradycyjnej kuchni angielskiej. Możesz zastąpić dziczyznę wołowiną, ale mięso w środku powinno pozostać czerwone.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Smardze świeże - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Szynka Jelenia - 123 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g