dziczyzna w sosie czekoladowym

wykwintne danie na każdą kolację lub imieniny!
GeRaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 36 % 10 g
węglowodany 43 % 12 g
162 kcal
IG: 58 / 0 / 42

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

dziczyznę należy zawinąć w liście tymianku, doprawić solą i pieprzem. Zostawiamy na chwilę. Nieobrane ziemniaki wkładamy do osolonej wody, gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w cienkie kółka i smażymy na oliwie z oliwek.
podczas smażenia, gdy odwracamy ziemniaki, dodajemy tam mięso i grzyby, mieszamy smardze z ziemniakami. Smaż mięso ze wszystkich stron przez 15-20 minut, dodaj w tym samym czasie drobno posiekaną cebulę, czosnek i masło.
wlej wino na inną patelnię, dodaj do niej masło i czekoladę, podgrzej przez chwilę ten sos i pozwól mu ostygnąć.
do gotowego ziemniaka z grzybami dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki dla smaku. Schłodzone mięso układamy na naczyniu, kroimy na małe kawałki o grubości 1 cm.
ugotowany posiłek posyp tymiankiem, polej sosem czekoladowym, a następnie oliwą z oliwek.
dziczyzna w sosie czekoladowym jeden z przepisów kulinarnych tradycyjnej kuchni angielskiej. Możesz zastąpić dziczyznę wołowiną, ale mięso w środku powinno pozostać czerwone.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Smardze świeże - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Szynka Jelenia - 123   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy