wątróbka drobiowa z cebulą i białym winem

najdelikatniejsza, pachnąca i pyszna wątroba jest dobra na obiad!
KatrinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 8 g
tłuszcze 42 % 10 g
węglowodany 25 % 6 g
145 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

wątroba po wenecku to jedna ze specjalności Wenecji. Ma delikatny smak. Dlatego jest to mój ulubiony przepis na gotowanie wątroby.
przede wszystkim musisz ugotować cebulę. Cebule należy wybrać duże, białe i pokroić w równe piękne pierścienie, stopić połowę masła na patelni i włożyć cebulę na patelnię. Usmażymy go nie na złoty kolor, ale tylko do momentu, gdy cebula stanie się miękka. Następnie wlej wino na patelnię i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Gotową cebulę należy doprawić solą i pieprzem, ułożyć na talerzu i umieścić w ciepłym miejscu. Teraz zajmijmy się wątrobą. Oczyścimy go z folii i pokroimy na porcje. Roztop pozostałe masło na patelni i smaż w nim wątrobę na dużym ogniu tylko przez minutę, podczas gdy kawałki należy raz odwrócić i posolić. Gotową wątrobę układamy na krążkach cebuli, dekorujemy ziołami i podajemy do stołu. Należy zauważyć, że Włosi wolą tłuste jedzenie, ale czasami naprawdę chcemy się nim delektować.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy