kiełbasy mięsne z jajecznicą
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
ten przepis z kuchni angielskiej wpadł mi w ręce dzięki jednej z moich dobrych przyjaciół, która uwielbia gotować potrawy różnych narodów. Podzieliła się tym przepisem podczas kolejnej wizyty w naszym domu. Następnego dnia ugotowałam moim domownikom te mięsne kiełbaski z jajecznicą. W tym celu zaleca się stosowanie pieczarek polnych, chociaż myślę, że zrobią to wszelkie grzyby. Myjemy pomidory, usuwamy rdzeń i wykonujemy nacięcie na górze Krzyżem. Pieczarki myjemy, obieramy i układamy na blasze do pieczenia. Dodajemy tam pokrojone kiełbaski mięsne. Pokrój kiełbaski krwi na około 2 cm, a także połóż je na blasze do pieczenia. Wszystkie te składniki solimy, pieprzymy i wcieramy w oliwę z oliwek. Całą zawartość blachy do pieczenia pieczemy na grillu przez około 4 - 5 minut. Podczas pieczenia wszystkiego bierzemy boczek i kroimy je w cienką warstwę. Dodajemy boczek i ponownie podtrzymujemy na grillu, aż boczek się rozpuści. Ubij jajka mikserem, dodaj sól, pieprz i mleko i jeszcze raz ubij. Kładziemy patelnię na ogniu, topimy masło i smażymy gadułą na tym oleju. Tosty smarujemy oliwą z oliwek, układamy na nich gotowe jajecznice. Na talerzu kładziemy kiełbaski, boczek, jajecznicę na grzance, jeden pomidor i grzyb. Polej to wszystko dowolnym sosem. Okazuje się dokładnie 5 porcji. Oto pyszne jedzenie w zaledwie pół godziny. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 odmiany - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal / 100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb"doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal / 100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasy wieprzowe - 332 kcal/100g
- Kiełbasy wołowe - 215 kcal/100g
- Kaszanka - 274 kcal/100g