Chattbullar (kotlety mięsne)
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
czy kiedykolwiek widziałeś osobę, która nie uwielbiałaby kotletów? Nie musiałem. Wystarczy postawić naczynie z kotletami na stole, ponieważ natychmiast staje się puste. Istnieje wiele przepisów kulinarnych na gotowanie kotletów, a każda gospodyni doskonale wie, jak gotować to jedzenie. Ale prawie nikt, kto czyta te wiersze, nie próbował ugotować go tak, jak robią to Finowie! Spróbujmy więc razem!
aby zrobić chattbullar (kotlety mięsne), potrzebujemy mielonego mięsa. Oczywiście najlepiej jest przygotować go samodzielnie, Nie, Nie, Nie, Zwykle. Nasze mięso mielone będzie składać się z trzech rodzajów mięsa – wołowiny, cielęciny i jagnięciny. Chociaż w obecnym życiu miejskim znacznie łatwiej będzie kupić gotowe mięso mielone w sklepie lub gotowaniu.
więc jeśli weźmiesz gotowe mięso mielone, lepiej kupić mieszane mięso wołowe i wieprzowe, aby przygotować nasze fińskie kotlety, a do tego dodać cielęcinę i jagnięcinę. Na 6 porcji chattbullar potrzebujesz gdzieś kilograma mielonego mięsa (jak widać z przepisu, jest on przeznaczony na około jedną porcję). Do tego wszystkiego dobrze byłoby dodać kawałek Salsa-doda soczystości, a także cebuli i przypraw do smaku.
więc zaczynajmy? Wszystkie składniki – mięso mielone (wołowina, cielęcina i jagnięcina), a także krakersy z żółtkami, kwaśną śmietaną i wodą – dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy uformujmy małe kulki. A wcześniej umieścimy patelnię na gazie. Kiedy jest gorący, połóż na nim trochę masła lub oleju słonecznikowego (trochę, ponieważ w mielonym mięsie jest wystarczająco dużo tłuszczu, który po prostu spłynie podczas smażenia). Po podgrzaniu tłuszczu wkładamy do niego uformowane kotlety. Nie zapomnij potrząsnąć patelnią podczas smażenia. Należy to zrobić, aby chattbullar smażył się mniej więcej równomiernie.
i musisz smażyć, jak wiesz, kilka razy po obu stronach. Staraj się regulować Gaz, a wtedy możesz osiągnąć nie tylko niezbędny stopień wysmażenia naszych pysznych kotletów, ale także smażoną skórkę.
Czy zastanawiałeś się już nad tym – co podać chattbullar na przystawkę? Oczywiście, idealny w tym przypadku będzie pyszne pachnące, gotowane na maśle lub śmietanie, tłuczone ziemniaki! Twoje domowe potrawy również będą zadowolone z tego dania. i twoi goście!
aby zrobić chattbullar (kotlety mięsne), potrzebujemy mielonego mięsa. Oczywiście najlepiej jest przygotować go samodzielnie, Nie, Nie, Nie, Zwykle. Nasze mięso mielone będzie składać się z trzech rodzajów mięsa – wołowiny, cielęciny i jagnięciny. Chociaż w obecnym życiu miejskim znacznie łatwiej będzie kupić gotowe mięso mielone w sklepie lub gotowaniu.
więc jeśli weźmiesz gotowe mięso mielone, lepiej kupić mieszane mięso wołowe i wieprzowe, aby przygotować nasze fińskie kotlety, a do tego dodać cielęcinę i jagnięcinę. Na 6 porcji chattbullar potrzebujesz gdzieś kilograma mielonego mięsa (jak widać z przepisu, jest on przeznaczony na około jedną porcję). Do tego wszystkiego dobrze byłoby dodać kawałek Salsa-doda soczystości, a także cebuli i przypraw do smaku.
więc zaczynajmy? Wszystkie składniki – mięso mielone (wołowina, cielęcina i jagnięcina), a także krakersy z żółtkami, kwaśną śmietaną i wodą – dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy uformujmy małe kulki. A wcześniej umieścimy patelnię na gazie. Kiedy jest gorący, połóż na nim trochę masła lub oleju słonecznikowego (trochę, ponieważ w mielonym mięsie jest wystarczająco dużo tłuszczu, który po prostu spłynie podczas smażenia). Po podgrzaniu tłuszczu wkładamy do niego uformowane kotlety. Nie zapomnij potrząsnąć patelnią podczas smażenia. Należy to zrobić, aby chattbullar smażył się mniej więcej równomiernie.
i musisz smażyć, jak wiesz, kilka razy po obu stronach. Staraj się regulować Gaz, a wtedy możesz osiągnąć nie tylko niezbędny stopień wysmażenia naszych pysznych kotletów, ale także smażoną skórkę.
Czy zastanawiałeś się już nad tym – co podać chattbullar na przystawkę? Oczywiście, idealny w tym przypadku będzie pyszne pachnące, gotowane na maśle lub śmietanie, tłuczone ziemniaki! Twoje domowe potrawy również będą zadowolone z tego dania. i twoi goście!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g