Chattbullar (kotlety mięsne)

niezwykle delikatne mięso, które rozpływa się w ustach!
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 8 g
tłuszcze 20 % 5 g
węglowodany 48 % 12 g
120 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min
czy kiedykolwiek widziałeś osobę, która nie uwielbiałaby kotletów? Nie musiałem. Wystarczy postawić naczynie z kotletami na stole, ponieważ natychmiast staje się puste. Istnieje wiele przepisów kulinarnych na gotowanie kotletów, a każda gospodyni doskonale wie, jak gotować to jedzenie. Ale prawie nikt, kto czyta te wiersze, nie próbował ugotować go tak, jak robią to Finowie! Spróbujmy więc razem!
aby zrobić chattbullar (kotlety mięsne), potrzebujemy mielonego mięsa. Oczywiście najlepiej jest przygotować go samodzielnie, Nie, Nie, Nie, Zwykle. Nasze mięso mielone będzie składać się z trzech rodzajów mięsa – wołowiny, cielęciny i jagnięciny. Chociaż w obecnym życiu miejskim znacznie łatwiej będzie kupić gotowe mięso mielone w sklepie lub gotowaniu.

więc jeśli weźmiesz gotowe mięso mielone, lepiej kupić mieszane mięso wołowe i wieprzowe, aby przygotować nasze fińskie kotlety, a do tego dodać cielęcinę i jagnięcinę. Na 6 porcji chattbullar potrzebujesz gdzieś kilograma mielonego mięsa (jak widać z przepisu, jest on przeznaczony na około jedną porcję). Do tego wszystkiego dobrze byłoby dodać kawałek Salsa-doda soczystości, a także cebuli i przypraw do smaku.
więc zaczynajmy? Wszystkie składniki – mięso mielone (wołowina, cielęcina i jagnięcina), a także krakersy z żółtkami, kwaśną śmietaną i wodą – dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy uformujmy małe kulki. A wcześniej umieścimy patelnię na gazie. Kiedy jest gorący, połóż na nim trochę masła lub oleju słonecznikowego (trochę, ponieważ w mielonym mięsie jest wystarczająco dużo tłuszczu, który po prostu spłynie podczas smażenia). Po podgrzaniu tłuszczu wkładamy do niego uformowane kotlety. Nie zapomnij potrząsnąć patelnią podczas smażenia. Należy to zrobić, aby chattbullar smażył się mniej więcej równomiernie.
i musisz smażyć, jak wiesz, kilka razy po obu stronach. Staraj się regulować Gaz, a wtedy możesz osiągnąć nie tylko niezbędny stopień wysmażenia naszych pysznych kotletów, ale także smażoną skórkę.
Czy zastanawiałeś się już nad tym – co podać chattbullar na przystawkę? Oczywiście, idealny w tym przypadku będzie pyszne pachnące, gotowane na maśle lub śmietanie, tłuczone ziemniaki! Twoje domowe potrawy również będą zadowolone z tego dania. i twoi goście!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy