skład / składniki
gotowanie krok po kroku
pokrój bakłażany wzdłuż na paski o grubości około 3-5 mm.każdy pasek pocieramy solą i odstawiamy na 30 minut, aby usunąć gorycz. Po upływie czasu spłucz zimną wodą. Paprykę i pomidory kroimy w małe plasterki. Wyciśnij ząbki czosnku do śmietany, dodaj drobno posiekane zioła i trochę mielonego pieprzu. Wymieszaj wszystkie składniki. Bakłażany smażyć z obu stron na złoty kolor na oliwie z oliwek. Następnie układamy je na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Bakłażany pochłaniają dużo oleju, więc musisz go dodać. Posmaruj przygotowane paski bakłażanem sosem śmietanowym. Połóż plasterek pomidora i papryki na jednej krawędzi,a następnie zawiń w rolkę. Zalecam wykonanie tej procedury, gdy bakłażany są gorące, w przeciwnym razie wysychająca skóra na krawędziach pęknie, rozrywając miąższ. Bułki z bakłażana są gotowe. Podczas serwowania wbijamy wykałaczkę w każdą rolkę i posypujemy ziołami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g