placki z dyni z kiełbasą
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
obieram pachnące dynie, usuwam nasiona i pocieram grubą tarką. Możesz również przepuścić go przez maszynę do mięsa. Drobno posiekaj kiełbasę i wymieszaj z masą dyniową. Jeśli chcesz - kiełbasę można również przepuścić przez maszynę do mięsa. Teraz pocieram jajko masłem, dodaję do mieszanki dyni i kiełbasy, dodaję mąkę, doprawiam solą i pieprzem do smaku i mieszam.
na patelni rozgrzewam masło i kładę na nim naleśniki łyżką stołową. Opiekam-obracam-opiekam drugą stronę. Pamiętaj, że placki z dyni należy gotować nieco dłużej niż zwykłe placki. Podawaj na stole z zapałem z upałem! Nie zapomnij o kwaśnej śmietanie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Kiełbasa"amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa"cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa"doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g