cielęcina z grzybami
skład / składniki
1
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Krok 2:
Mięso kroimy na kawałki, pieprzem, solą i smażymy na maśle
Krok 3:
Krok 4:
Drobno posiekaj grzyby i cebulę
Krok 5:
Krok 6:
Pasujemy
Krok 7:
Przygotuj sos: rozpuść mąkę w maśle, dodaj śmietanę i trochę wody. Dodaj jogurt ubity wcześniej trzepaczką.
Krok 8:
Krok 9:
Wymieszaj grzyby z cebulą z sosem, rozłóż mięso.
Krok 10:
Krok 11:
Wszystko dokładnie wymieszaj, a nasze delikatne mięso z grzybami jest gotowe.
Krok 12:
Smacznego!!!
Krok 13:
Możesz z ziemniakami w dowolnej formie.
Krok 14:
jeśli w tytule przepisu kulinarnego widzę słowo "jogurt", to od razu rozumiem, że to danie jest niezwykle delikatne. Jeśli jogurt zostanie dodany do zupy, sosu lub mięsa, otrzymasz bardzo miękkie połączenie.
dzisiaj przygotujemy arcydzieło kuchni tureckiej-cielęcinę z jogurtem. Przed oczami natychmiast pojawia się obraz, na którym siedzi Sułtan lub Szejk i zjada najdelikatniejsze mięso cielęce…
więc najpierw musisz pokroić cielęcinę w paski (szerokość około 2,5 cm, grubość nie większa niż 0,8 cm), doprawić mięso pieprzem i solą i smażyć na gorącej patelni na maśle.
drobno posiekaj grzyby, posiekaj cebulę, weź kolejną patelnię i podaj wszystko. Gdy mieszanina nabrała przyjemnego dla oka złotego odcienia, wymieszaj ją z mięsem.
teraz najważniejsze jest przygotowanie najdelikatniejszego sosu (który, nawiasem mówiąc, pasuje do każdego jedzenia). Na patelnię wkładamy masło, dodajemy mąkę i lekko smażymy, wlewamy śmietanę i trochę wody i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Dla ostrości doznań doprawiamy pieprzem i solą i powoli wlewamy dokładnie ubity trzepaczką jogurt. Nie doprowadzając do wrzenia, włóż mięso z grzybami i dobrze wymieszaj.
dzisiaj przygotujemy arcydzieło kuchni tureckiej-cielęcinę z jogurtem. Przed oczami natychmiast pojawia się obraz, na którym siedzi Sułtan lub Szejk i zjada najdelikatniejsze mięso cielęce…
więc najpierw musisz pokroić cielęcinę w paski (szerokość około 2,5 cm, grubość nie większa niż 0,8 cm), doprawić mięso pieprzem i solą i smażyć na gorącej patelni na maśle.
drobno posiekaj grzyby, posiekaj cebulę, weź kolejną patelnię i podaj wszystko. Gdy mieszanina nabrała przyjemnego dla oka złotego odcienia, wymieszaj ją z mięsem.
teraz najważniejsze jest przygotowanie najdelikatniejszego sosu (który, nawiasem mówiąc, pasuje do każdego jedzenia). Na patelnię wkładamy masło, dodajemy mąkę i lekko smażymy, wlewamy śmietanę i trochę wody i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Dla ostrości doznań doprawiamy pieprzem i solą i powoli wlewamy dokładnie ubity trzepaczką jogurt. Nie doprowadzając do wrzenia, włóż mięso z grzybami i dobrze wymieszaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g