cielęcina z grzybami

bardzo smaczne i satysfakcjonujące danie w delikatnym sosie na pewno ci się spodoba. Gdybym była sułtanką ... jadłabym codziennie cielęcinę z jogurtem!
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 11 g
tłuszcze 54 % 15 g
węglowodany 7 % 2 g
192 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso kroimy na kawałki, pieprzem, solą i smażymy na maśle

  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj grzyby i cebulę

  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pasujemy

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj sos: rozpuść mąkę w maśle, dodaj śmietanę i trochę wody. Dodaj jogurt ubity wcześniej trzepaczką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj grzyby z cebulą z sosem, rozłóż mięso.

  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, a nasze delikatne mięso z grzybami jest gotowe.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego!!!

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Możesz z ziemniakami w dowolnej formie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.
jeśli w tytule przepisu kulinarnego widzę słowo "jogurt", to od razu rozumiem, że to danie jest niezwykle delikatne. Jeśli jogurt zostanie dodany do zupy, sosu lub mięsa, otrzymasz bardzo miękkie połączenie.
dzisiaj przygotujemy arcydzieło kuchni tureckiej-cielęcinę z jogurtem. Przed oczami natychmiast pojawia się obraz, na którym siedzi Sułtan lub Szejk i zjada najdelikatniejsze mięso cielęce…
więc najpierw musisz pokroić cielęcinę w paski (szerokość około 2,5 cm, grubość nie większa niż 0,8 cm), doprawić mięso pieprzem i solą i smażyć na gorącej patelni na maśle.
drobno posiekaj grzyby, posiekaj cebulę, weź kolejną patelnię i podaj wszystko. Gdy mieszanina nabrała przyjemnego dla oka złotego odcienia, wymieszaj ją z mięsem.
teraz najważniejsze jest przygotowanie najdelikatniejszego sosu (który, nawiasem mówiąc, pasuje do każdego jedzenia). Na patelnię wkładamy masło, dodajemy mąkę i lekko smażymy, wlewamy śmietanę i trochę wody i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Dla ostrości doznań doprawiamy pieprzem i solą i powoli wlewamy dokładnie ubity trzepaczką jogurt. Nie doprowadzając do wrzenia, włóż mięso z grzybami i dobrze wymieszaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g

Podobne przepisy