wątróbka cielęca po berlińsku

dla miłośników smacznego i zdrowego jedzenia ta sałatka jest na pierwszym miejscu!
GeraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 7 g
tłuszcze 35 % 8 g
węglowodany 35 % 8 g
132 kcal
IG: 88 / 0 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
ten przepis kulinarny przypadnie do gustu miłośnikom bardzo smacznego i nie mniej zdrowego jedzenia. Mianowicie wątroby. Wątroba nie musi być używana z wołowiną. Przyda się również wieprzowina lub jagnięcina. Zasadniczo wątróbka cielęca w stylu berlińskim to duszona wątróbka z dodatkiem cebuli i jabłka. Możesz uzupełnić tłuczonymi ziemniakami.
oczyszczoną i umytą wątrobę pokrój na kawałki. Posyp solą i pieprzem, a następnie zwiń mąkę.
2/3 oleju roślinnego (60 ml) podgrzej na patelni i usmaż cebulę pokrojoną w cienkie pierścienie.
40 g masła podgrzej na innej patelni na małym ogniu, włóż pokrojone w kostkę obrane jabłka. Puść, regularnie obracając.
pozostałe masło i olej roślinny połącz i usmaż wątrobę na tej mieszance. Po obu stronach przez 2-4 minuty, w zależności od grubości kawałków.
połóż cebulę na talerzu, a następnie część jabłek, wątrobę na wierzchu, a pozostałe jabłka na nim. Posyp startym korzeniem pietruszki. Udekoruj zielenią.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy