wątróbka cielęca po berlińsku
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
ten przepis kulinarny przypadnie do gustu miłośnikom bardzo smacznego i nie mniej zdrowego jedzenia. Mianowicie wątroby. Wątroba nie musi być używana z wołowiną. Przyda się również wieprzowina lub jagnięcina. Zasadniczo wątróbka cielęca w stylu berlińskim to duszona wątróbka z dodatkiem cebuli i jabłka. Możesz uzupełnić tłuczonymi ziemniakami.
oczyszczoną i umytą wątrobę pokrój na kawałki. Posyp solą i pieprzem, a następnie zwiń mąkę.
2/3 oleju roślinnego (60 ml) podgrzej na patelni i usmaż cebulę pokrojoną w cienkie pierścienie.
40 g masła podgrzej na innej patelni na małym ogniu, włóż pokrojone w kostkę obrane jabłka. Puść, regularnie obracając.
pozostałe masło i olej roślinny połącz i usmaż wątrobę na tej mieszance. Po obu stronach przez 2-4 minuty, w zależności od grubości kawałków.
połóż cebulę na talerzu, a następnie część jabłek, wątrobę na wierzchu, a pozostałe jabłka na nim. Posyp startym korzeniem pietruszki. Udekoruj zielenią.
oczyszczoną i umytą wątrobę pokrój na kawałki. Posyp solą i pieprzem, a następnie zwiń mąkę.
2/3 oleju roślinnego (60 ml) podgrzej na patelni i usmaż cebulę pokrojoną w cienkie pierścienie.
40 g masła podgrzej na innej patelni na małym ogniu, włóż pokrojone w kostkę obrane jabłka. Puść, regularnie obracając.
pozostałe masło i olej roślinny połącz i usmaż wątrobę na tej mieszance. Po obu stronach przez 2-4 minuty, w zależności od grubości kawałków.
połóż cebulę na talerzu, a następnie część jabłek, wątrobę na wierzchu, a pozostałe jabłka na nim. Posyp startym korzeniem pietruszki. Udekoruj zielenią.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g