skład / składniki
metoda gotowania
Przedstawiam wam kulinarny przepis na tradycyjne dania duńskie-sznycel po duńsku. To wspaniałe drugie danie, do którego pasuje każda przystawka. Ten przepis nadaje się zarówno na świąteczny stół, jak i na co dzień. Do przygotowania sznycla zaleca się użycie duńskiego sera – "Gavarti".
najpierw musisz pokroić mięso na cztery duże porcje i ostrożnie pokonać te kawałki. Następnie potrzyj kotlety szczyptą soli i zmielonym czarnym pieprzem. Potrzebujemy również jajek na twardo. Jajka ugotować, schłodzić i obrać i pokroić w kółka.
następnie pokrój ser w cienkie plasterki i połóż go na sznyclu. Na wierzchu sera kładziemy kółka jajeczne. Posiekaj natkę pietruszki i posiej nią sznycle. Zawiń krawędzie mięsa, aby zrobić rolkę i przymocuj ją wykałaczkami. Teraz zwiń każdą rolkę w mące.
na dużej patelni włóż masło, podgrzej je i włóż tam sznycle. Smażyć każdy ze wszystkich stron. Gdy sznycle będą gotowe, przenieś je na talerz, a na tłuszczu pozostałym na patelni możesz usmażyć pozostałe warzywa. Udekoruj sznycle tym tostem. Danie jest gotowe i można je podawać na stole.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g