skład / składniki
metoda gotowania
moje zainteresowanie tajską kuchnią pojawiło się po kilku programach telewizyjnych o Tajlandii. Kultura, tradycja i natura tego kraju są imponujące. Jak się okazuje, przepisy kulinarne są również dobre, chociaż wiele z nich jest dość trudnych do przygotowania. Jak gotować Tajskie naleśniki ryżowo-Kokosowe pokazano w jednym z takich programów. A teraz nie są rzadkością na moim biurku. Ubijam jajka trzepaczką. Następnie mieszam proszek kokosowy z solą, cukrem i mąką ryżową w misce. Mieszam tę mieszaninę z jajkiem i mlekiem kokosowym za pomocą nasadek miksera do wyrabiania ciasta. Okazuje się, że ciasto naleśnikowe przypomina kefir. Patelnia do naleśników jest podgrzewana i smarowana olejem. Pieczę naleśniki: około 3 łyżki stołowe na piętnastocentymetrową patelnię. Proces gotowania różni się nieco od zwykłego: pieczenie odbywa się na umiarkowanym, bliższym małym ogniu, przez cztery minuty z każdej strony. Wewnątrz każdego naleśnika wkładam kilka plasterków mandarynki i zwijam w tuby, po czym można podawać jedzenie. Najdelikatniejsze i najsłodsze naleśniki ryżowo-Kokosowe rzadko pozostawiają nikogo obojętnym, ale są szczególnie dobre jako deser na obfity obiad.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kokos suszony - 608 kcal/100g
- Orzechy kokosowe - 380 kcal/100g
- Mleko kokosowe - 230 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g