sałatka szpinakowa bez jajek z boczkiem holenderskim
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
więc zacznijmy gotować, najpierw dokładnie myjemy szpinak. Pozwól wodzie spłynąć i zostaw szpinak, aby trochę wyschł. Następnie włóż go do salaterki. Następnie musimy zrobić sos: wymieszaj ocet ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku i dodaj do smaku ziele angielskie i gałkę muszkatołową. Smażyć boczek osobno na patelni, aby stał się brązowy i chrupiący.
przed podaniem tego dania polej szpinak naszym sosem, dodaj boczek z częścią tłuszczu i wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie dekorujemy nasze danie orzechami włoskimi (opcjonalnie). Bardzo smaczna i zdrowa sałatka. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g