Sałatka szpinakowa bez jajek z boczkiem holenderskim

całe mnóstwo witamin w jednym małym talerzu na stole! Witam, chcę podzielić się z wami kulinarnym przepisem na holenderską sałatkę szpinakową, którą przeczytałam w jednym z magazynów kulinarnych. Jestem pewien, że sałatka szpinakowa (holenderska) spodoba się Tobie i Twoim bliskim. Takie jedzenie jest odpowiednie dla każdego: kto jest na diecie i monitoruje swoje zdrowie, ponieważ jest bogate w witaminy.
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 4 g
tłuszcze 79 % 27 g
węglowodany 9 % 3 g
261 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

więc zacznijmy gotować, najpierw dokładnie myjemy szpinak. Pozwól wodzie spłynąć i zostaw szpinak, aby trochę wyschł. Następnie włóż go do salaterki. Następnie musimy zrobić sos: wymieszaj ocet ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku i dodaj do smaku ziele angielskie i gałkę muszkatołową. Smażyć boczek osobno na patelni, aby stał się brązowy i chrupiący. 
przed podaniem tego dania polej szpinak naszym sosem, dodaj boczek z częścią tłuszczu i wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie dekorujemy nasze danie orzechami włoskimi (opcjonalnie). Bardzo smaczna i zdrowa sałatka. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy