skład / składniki
gotowanie krok po kroku
to najprostszy przepis na tradycyjne irlandzkie śniadanie. W rzeczywistości jest to jajecznica z przyprawami, która jest bardzo popularna w Irlandii. To dodatek bazylii sprawia, że jej smak i aromat są tak przyjemne. Takie jedzenie pasuje absolutnie każdemu. Możesz przygotować to danie bardzo szybko, co jest szczególnie ważne, jeśli spieszysz się rano lub po prostu nie chcesz stać długo przy kuchence. Ten irlandzki omlet jest bardzo sycący i pyszny, co również jest ważne.
przede wszystkim musisz usmażyć na małej patelni, wstępnie drobno posiekany boczek. Trzepaczką w misce ubij jajka i dodaj do nich trochę czarnego pieprzu i soli. Pamiętaj, aby dodać posiekaną bazylię – to nada potrawie pyszny smak. Wlać powstałą mieszaninę na patelnię z brązowym boczkiem i wymieszać. Gotuj dalej na małym ogniu, aby nic się nie przypaliło.
przed podaniem możesz natrzeć ser na talerzu lub dodać bazylię i cebulę. Możesz również pokroić powstałą jajecznicę na kawałki i położyć na ciepłym tostie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g