skład / składniki
metoda gotowania
w Kirgistanie bardzo popularne jest jedzenie z jagnięciny. Ten przepis kulinarny jest jednym z kirgiskich przepisów, które nie są objęte tą zasadą. Jest zrobiony z wołowiny. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, przygotuj stek "Susamyr".
najpierw umyj mięso i pokrój je w poprzek włókien na porcje. Teraz należy je ostrożnie ubić, aby zamieniły się w cienkie naleśniki. Następnie pokrój tłuszcz z ogona na kawałki. Jeśli nie ma możliwości zakupu takiego produktu, możesz użyć łoju nerkowego. Sól smalcu i dodaj czarny pieprz. Jak mówią: "nie zepsujesz smalcu pieprzem".
połóż kawałki smalcu na ubitych kawałkach wołowiny i zawiń smalec wewnątrz mięsa, aby uzyskać okrągłą torebkę.
Włóż trochę mąki do suchego, czystego talerza i zwiń torebki mięsne w mące. Następnie można je wysłać na patelnię z rozgrzanym ghee i smażyć, aż mięso będzie gotowe.
do steku "Susamyr" do dekoracji najlepiej nadają się smażone ziemniaki.
spróbuj zrobić ten stek, jest pyszny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g