kotlety jagnięce Ala-Too
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
przedstawiam kulinarny przepis na wspaniałe kirgiskie jedzenie-kotlety "Ala-Too". Ten przepis wymaga użycia jagnięciny. Więc jeśli masz jagnięcinę i nie wiesz, jak najlepiej ją zastosować, to ten przepis jest dla ciebie.
podstawą każdego kotleta jest mięso mielone, od tego zaczniemy.
do kotletów "Ala-Too" potrzebujemy dobrej miąższu bez kości. Oczyść jagnięcinę z plew i ścięgien i dokładnie ją umyj. Teraz mięso należy posiekać. Można to zrobić na dwa sposoby. Najbardziej poprawne byłoby drobno posiekać mięso nożem. Drugim, mniej żmudnym sposobem jest oczywiście użycie maszynki do mięsa. Jeśli chodzi o drugą metodę, jest ona bardziej nowoczesna,ponieważ w dawnych czasach ludzie w Kirgistanie nawet nie widzieli maszynki do mięsa.
więc zrobiliśmy mięso mielone, teraz dodamy do niego mleko i żółtka. Sól, pieprz i zagnieść mięso mielone. Jednocześnie, aby usunąć żółtko, ostrożnie pokrój każde ugotowane jajko na 2 połówki, aby połówki białka pozostały nienaruszone.
drobno posiekaj natkę pietruszki i nadziewaj nią nasze połówki jaj, aby warzywa były w jajach zamiast żółtek.
następnie uformujemy kotlety z mięsa mielonego, aby na środku każdego kotleta znajdowało się jedno jajko z ziołami.
to wszystko, teraz musimy obtoczyć kotlety w mące i wysłać je do piekarnika do pieczenia. Chociaż możesz je smażyć w głębokim tłuszczu, to ktoś lubi to bardziej.
gdy kotlety będą gotowe, przygotuj przystawkę według własnego uznania i podawaj.
podstawą każdego kotleta jest mięso mielone, od tego zaczniemy.
do kotletów "Ala-Too" potrzebujemy dobrej miąższu bez kości. Oczyść jagnięcinę z plew i ścięgien i dokładnie ją umyj. Teraz mięso należy posiekać. Można to zrobić na dwa sposoby. Najbardziej poprawne byłoby drobno posiekać mięso nożem. Drugim, mniej żmudnym sposobem jest oczywiście użycie maszynki do mięsa. Jeśli chodzi o drugą metodę, jest ona bardziej nowoczesna,ponieważ w dawnych czasach ludzie w Kirgistanie nawet nie widzieli maszynki do mięsa.
więc zrobiliśmy mięso mielone, teraz dodamy do niego mleko i żółtka. Sól, pieprz i zagnieść mięso mielone. Jednocześnie, aby usunąć żółtko, ostrożnie pokrój każde ugotowane jajko na 2 połówki, aby połówki białka pozostały nienaruszone.
drobno posiekaj natkę pietruszki i nadziewaj nią nasze połówki jaj, aby warzywa były w jajach zamiast żółtek.
następnie uformujemy kotlety z mięsa mielonego, aby na środku każdego kotleta znajdowało się jedno jajko z ziołami.
to wszystko, teraz musimy obtoczyć kotlety w mące i wysłać je do piekarnika do pieczenia. Chociaż możesz je smażyć w głębokim tłuszczu, to ktoś lubi to bardziej.
gdy kotlety będą gotowe, przygotuj przystawkę według własnego uznania i podawaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g