kotlety jagnięce Ala-Too

dla smakoszy Uwaga! Niesamowicie smaczne, niedrogie i bardzo szybkie!
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 14 g
tłuszcze 43 % 13 g
węglowodany 10 % 3 g
188 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min
przedstawiam kulinarny przepis na wspaniałe kirgiskie jedzenie-kotlety "Ala-Too". Ten przepis wymaga użycia jagnięciny. Więc jeśli masz jagnięcinę i nie wiesz, jak najlepiej ją zastosować, to ten przepis jest dla ciebie.
podstawą każdego kotleta jest mięso mielone, od tego zaczniemy.
do kotletów "Ala-Too" potrzebujemy dobrej miąższu bez kości. Oczyść jagnięcinę z plew i ścięgien i dokładnie ją umyj. Teraz mięso należy posiekać. Można to zrobić na dwa sposoby. Najbardziej poprawne byłoby drobno posiekać mięso nożem. Drugim, mniej żmudnym sposobem jest oczywiście użycie maszynki do mięsa. Jeśli chodzi o drugą metodę, jest ona bardziej nowoczesna,ponieważ w dawnych czasach ludzie w Kirgistanie nawet nie widzieli maszynki do mięsa.
więc zrobiliśmy mięso mielone, teraz dodamy do niego mleko i żółtka. Sól, pieprz i zagnieść mięso mielone. Jednocześnie, aby usunąć żółtko, ostrożnie pokrój każde ugotowane jajko na 2 połówki, aby połówki białka pozostały nienaruszone.
drobno posiekaj natkę pietruszki i nadziewaj nią nasze połówki jaj, aby warzywa były w jajach zamiast żółtek.
następnie uformujemy kotlety z mięsa mielonego, aby na środku każdego kotleta znajdowało się jedno jajko z ziołami.
to wszystko, teraz musimy obtoczyć kotlety w mące i wysłać je do piekarnika do pieczenia. Chociaż możesz je smażyć w głębokim tłuszczu, to ktoś lubi to bardziej.
gdy kotlety będą gotowe, przygotuj przystawkę według własnego uznania i podawaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy