boczek wieprzowy w sosie holenderskim

oryginalny przepis, który otwiera Cię na cały świat smaku!
ZinaidaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 63 % 19 g
węglowodany 13 % 4 g
209 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

tylko dla prawdziwych smakoszy i koneserów pysznego i wykwintnego jedzenia proponuję spróbować kulinarnego przepisu na danie Holenderskie "mostek z sosem holenderskim". Oczywiście ma wiele składników i trudności w przygotowaniu, ale subtelny smak potrawy jest tego wart.
rozgrzej roztopione masło na patelni i usmaż w nim mostek, aż ze wszystkich stron powstanie tostowa skorupa. Umieść obrane i pokrojone na 4 części cebule i usmaż wszystko razem. Następnie dodaj wino i pół szklanki wody, zagotuj, zamknij i gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę na małym ogniu, uwolniony sok pod koniec smażenia należy zagęścić i dodać przyprawy. W tym samym czasie można gotować kapustę, obraną marchewkę i szparagi w osolonej wodzie. Następnie ubij żółtka z 3 łyżkami. l Woda w ciepłej kąpieli. Umieść tam masło, ale nie w kawałkach,ale połóż je wiórkami. Dla smaku sos ten można doprawić sokiem z cytryny i przyprawami. Podawaj pieczeń z gotowanymi warzywami i sosem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Szparagi - 20   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy