skład / składniki
metoda gotowania
tylko dla prawdziwych smakoszy i koneserów pysznego i wykwintnego jedzenia proponuję spróbować kulinarnego przepisu na danie Holenderskie "mostek z sosem holenderskim". Oczywiście ma wiele składników i trudności w przygotowaniu, ale subtelny smak potrawy jest tego wart.
rozgrzej roztopione masło na patelni i usmaż w nim mostek, aż ze wszystkich stron powstanie tostowa skorupa. Umieść obrane i pokrojone na 4 części cebule i usmaż wszystko razem. Następnie dodaj wino i pół szklanki wody, zagotuj, zamknij i gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę na małym ogniu, uwolniony sok pod koniec smażenia należy zagęścić i dodać przyprawy. W tym samym czasie można gotować kapustę, obraną marchewkę i szparagi w osolonej wodzie. Następnie ubij żółtka z 3 łyżkami. l Woda w ciepłej kąpieli. Umieść tam masło, ale nie w kawałkach,ale połóż je wiórkami. Dla smaku sos ten można doprawić sokiem z cytryny i przyprawami. Podawaj pieczeń z gotowanymi warzywami i sosem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Szparagi - 20 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g