Koktajl Hemingwaya

zaskoczenie gości wymaga odrobiny wyobraźni!
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 24 g
150 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.

najpierw ugotuj syrop z wody i cukru. Gdy syrop się zagotuje, natychmiast zmniejsz ogień i gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia i ostudzić. Syrop można przechowywać w lodówce do 1 miesiąca.
obierz grejpfruta, oddziel 4 kliny, wyciśnij sok z reszty i wlej do 4 szklanek koktajlowych. Dodaj do każdej szklanki 50 ml wódki i trochę syropu cukrowego do smaku. Dobrze wymieszaj koktajl.
 zanurz plastry grejpfruta w cukrze i udekoruj nimi brzegi szklanek. Oto koktajl Hemingwaya.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grejpfrut - 29   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy