Koktajl Hemingwaya
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw ugotuj syrop z wody i cukru. Gdy syrop się zagotuje, natychmiast zmniejsz ogień i gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia i ostudzić. Syrop można przechowywać w lodówce do 1 miesiąca.
obierz grejpfruta, oddziel 4 kliny, wyciśnij sok z reszty i wlej do 4 szklanek koktajlowych. Dodaj do każdej szklanki 50 ml wódki i trochę syropu cukrowego do smaku. Dobrze wymieszaj koktajl.
zanurz plastry grejpfruta w cukrze i udekoruj nimi brzegi szklanek. Oto koktajl Hemingwaya.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grejpfrut - 29 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g