Sałatka warstwowa z marchewką, jajkami, filetem z kurczaka i serem

pyszna, delikatna i pikantna sałatka dla ciebie! Polecam przygotować pyszną sałatkę z kurczaka z marchewką po koreańsku. Wszystkie składniki pięknie się łączą i doskonale się uzupełniają. Smak sałatki jest bardzo harmonijny, dzięki czemu można ją przygotować do podania na świątecznym stole.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 14 g
tłuszcze 48 % 16 g
węglowodany 9 % 3 g
210 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować sałatkę, najpierw musisz ugotować jajka i mięso z kurczaka, aż będą ugotowane i schłodzone. Jajka zalać zimną wodą i podpalić. Doprowadzić do wrzenia i gotować we wrzącej wodzie przez 5-7 minut. Następnie spuść gorącą wodę i zalej jajka zimną wodą, aby szybciej ostygły. Zanurz kurczaka we wrzącej wodzie i gotuj we wrzącej wodzie przez 30 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotowane mięso z kurczaka pokroić na małe kawałki i ułożyć na dnie salaterki. Wygładź go na całej powierzchni i lekko dociśnij. Posmaruj warstwę mięsa odrobiną majonezu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ułóż jajka starte na grubej tarce w następnej warstwie. Naciśnij je również trochę i posmaruj majonezem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marchewki w języku koreańskim są zwykle dość grubo posiekane. Ale do sałatki należy ją trochę posiekać. Aby to zrobić, po prostu pokrój go ostrym nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż marchewki w stylu koreańskim w następnej warstwie. Dodaj trochę do tej warstwy majonezu, ponieważ sama marchewka jest dość soczysta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Górną, ostatnią warstwą zetrzyj ser na średniej tarce. Włóż gotową sałatkę na chwilę do lodówki, aby warstwy były lekko nasycone aromatem, a sałatka trochę ostygła. Podawaj do stołu i poczęstuj się. Smacznego!

kiedy gotuję tę sałatkę, prawie zawsze układam ją warstwami. Ale jeśli nie ma na to czasu, możesz po prostu wymieszać wszystkie składniki ze sobą. Prawda, w formie Puff, wygląda bardziej estetycznie. Ponadto wygodnie jest umieścić wszystkie składniki w pierścieniach do podawania porcji. Dlatego możesz przygotować tyle porcji, ile planujesz gości przy stole. Nie martw się, że ktoś nie lubi sałatki. Jest naprawdę bardzo smaczny i nie pozostawi nikogo obojętnym.
marchewki schabowe można kupić już gotowe. I gotuj kurczaka i jajka z wyprzedzeniem. Dlatego podstawowe przygotowanie sałatki zajmie bardzo mało czasu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Koreańska marchewka - 134   kcal/100g

Podobne przepisy