skład / składniki
metoda gotowania
Grillowany tuńczyk to łatwe letnie danie, które może być dobrą alternatywą dla nudnego grilla. Szaszłyki jagnięce lub wieprzowe znają wszyscy, ale tuńczyk, a nawet kubański-jedzenie jest egzotyczne…
oferuję ci kulinarny przepis na to danie-proste i soczyste, samowystarczalne Hemingwaya. Najpierw przygotowujemy marynatę. Aby to zrobić, posiekaj czosnek i szalotkę, a także większość kolendry, pozostawiając kilka gałązek do dekoracji naczynia. Posiekane warzywa miesza się z oliwą z oliwek(można zastąpić słonecznikiem, ale smak okaże się niewłaściwy). Dodaj sok z cytryny, pieprz cayenne i sól do marynaty, wszystko wymieszaj.
teraz bierzemy świeże lub rozmrożone steki z tuńczyka, zanurzamy je w marynacie i wysyłamy do lodówki na godzinę, aby ryba była odpowiednio namoczona. Teraz pozostaje tylko wyjąć rybę z marynaty i usmażyć ją na grillu. Tuńczyk gotuje się szybko, wystarczy smażyć kawałki przez 4 minuty z każdej strony.
czy zapach już doprowadza cię do szału? Trochę więcej cierpliwości, trzeba uroczyście mieć takie piękno! Smażone steki ostrożnie układamy na półmisku pokrytym liśćmi świeżej sałaty, dekorujemy kolendrą i obficie polewamy resztkami marynaty. Grillowany tuńczyk po kubańsku jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Tuńczyk w oleju roślinnym - 190 kcal/100g
- Tuńczyk we własnym soku - 96 kcal/100g
- Tuńczyk świeży - 101 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kolendra Zielona - 25 kcal/100g
- Pieprz cayenne - 318 kcal/100g