grillowany tuńczyk po kubańsku

doskonale urozmaica dietę całej rodziny!
Madlenka=◙☼Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 79 % 23 g
węglowodany 17 % 5 g
233 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

Grillowany tuńczyk to łatwe letnie danie, które może być dobrą alternatywą dla nudnego grilla. Szaszłyki jagnięce lub wieprzowe znają wszyscy, ale tuńczyk, a nawet kubański-jedzenie jest egzotyczne…
oferuję ci kulinarny przepis na to danie-proste i soczyste, samowystarczalne Hemingwaya. Najpierw przygotowujemy marynatę. Aby to zrobić, posiekaj czosnek i szalotkę, a także większość kolendry, pozostawiając kilka gałązek do dekoracji naczynia. Posiekane warzywa miesza się z oliwą z oliwek(można zastąpić słonecznikiem, ale smak okaże się niewłaściwy). Dodaj sok z cytryny, pieprz cayenne i sól do marynaty, wszystko wymieszaj.
teraz bierzemy świeże lub rozmrożone steki z tuńczyka, zanurzamy je w marynacie i wysyłamy do lodówki na godzinę, aby ryba była odpowiednio namoczona. Teraz pozostaje tylko wyjąć rybę z marynaty i usmażyć ją na grillu. Tuńczyk gotuje się szybko, wystarczy smażyć kawałki przez 4 minuty z każdej strony.
czy zapach już doprowadza cię do szału? Trochę więcej cierpliwości, trzeba uroczyście mieć takie piękno! Smażone steki ostrożnie układamy na półmisku pokrytym liśćmi świeżej sałaty, dekorujemy kolendrą i obficie polewamy resztkami marynaty. Grillowany tuńczyk po kubańsku jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Tuńczyk w oleju roślinnym - 190   kcal/100g
  • Tuńczyk we własnym soku - 96   kcal/100g
  • Tuńczyk świeży - 101   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kolendra Zielona - 25   kcal/100g
  • Pieprz cayenne - 318   kcal/100g

Podobne przepisy