skład / składniki
metoda gotowania
Ten przepis kulinarny jest przeznaczony dla wszystkich miłośników prawdziwej kuchni azjatyckiej. Zhumshak-et to danie z Kirgistanu, gdzie bardzo lubią przygotowywać jedzenie z jagnięciny i jej podrobów. Przygotujmy razem to danie.
najpierw ugotuj mięso mielone. Opłucz jagnięcinę i oczyść ją z folii i żył. Pokrój go na jak najmniejsze kawałki. Następnie drobno posiekaj cebulę i zieloną cebulę oraz tłuszcz z ogona. Wymieszaj te produkty. Lekko przyprawiamy ryż, a także dołączamy do mięsa mielonego. Zmiel mięso octem i pozostaw do marynowania na kilka godzin.
gdy mięso mielone jest marynowane, bierzemy resztę jagnięciny, myjemy ją, obieramy z folii i kroimy na 4 kawałki. Teraz każdy kawałek musi być dobrze pobity. Sól i pieprz mięso. Następnie na środku kotleta mięsnego kładziemy mięso mielone i owijamy brzegi kotleta, aby zrobić bułkę. Pożądane jest, aby mięso mielone było całkowicie pokryte mięsem. Możesz przymocować tę rolkę nitkami. Zwiń każdy taki pieczeń w mące i usmaż na patelni z wrzącym tłuszczem.
następnie wszystkie bułki powinny być gotowe w piekarniku.
podczas pieczenia mięsa pokrój paprykę i rzodkiewkę na cienkie patyczki i lekko usmaż na oleju roślinnym, a następnie dodaj koncentrat pomidorowy i czosnek na patelnię. Następnie gotuj na wolnym ogniu, mieszając, przez kolejne 5-7 minut.
również do tego dania musisz marynować cebulę za pomocą cukru, soli i octu.
podaje się na stole Jumshak-et wraz z pieczonymi warzywami, marynowaną cebulą i zielonym groszkiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Rzodkiewka Biała - 21 kcal/100g