Żumszak-et

magia tego dania ujawnia się już po pierwszym kęsie!
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 7 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 30 % 7 g
131 kcal
IG: 71 / 14 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 30 min

Ten przepis kulinarny jest przeznaczony dla wszystkich miłośników prawdziwej kuchni azjatyckiej. Zhumshak-et to danie z Kirgistanu, gdzie bardzo lubią przygotowywać jedzenie z jagnięciny i jej podrobów. Przygotujmy razem to danie.
najpierw ugotuj mięso mielone. Opłucz jagnięcinę i oczyść ją z folii i żył. Pokrój go na jak najmniejsze kawałki. Następnie drobno posiekaj cebulę i zieloną cebulę oraz tłuszcz z ogona. Wymieszaj te produkty. Lekko przyprawiamy ryż, a także dołączamy do mięsa mielonego. Zmiel mięso octem i pozostaw do marynowania na kilka godzin.
gdy mięso mielone jest marynowane, bierzemy resztę jagnięciny, myjemy ją, obieramy z folii i kroimy na 4 kawałki. Teraz każdy kawałek musi być dobrze pobity. Sól i pieprz mięso. Następnie na środku kotleta mięsnego kładziemy mięso mielone i owijamy brzegi kotleta, aby zrobić bułkę. Pożądane jest, aby mięso mielone było całkowicie pokryte mięsem. Możesz przymocować tę rolkę nitkami. Zwiń każdy taki pieczeń w mące i usmaż na patelni z wrzącym tłuszczem.
następnie wszystkie bułki powinny być gotowe w piekarniku.
podczas pieczenia mięsa pokrój paprykę i rzodkiewkę na cienkie patyczki i lekko usmaż na oleju roślinnym, a następnie dodaj koncentrat pomidorowy i czosnek na patelnię. Następnie gotuj na wolnym ogniu, mieszając, przez kolejne 5-7 minut.
również do tego dania musisz marynować cebulę za pomocą cukru, soli i octu.
podaje się na stole Jumshak-et wraz z pieczonymi warzywami, marynowaną cebulą i zielonym groszkiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Rzodkiewka Biała - 21   kcal/100g

Podobne przepisy