pstrąg po issykkulsku

unikalne gotowanie pstrąga w zaledwie 55 minut!
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 7 g
tłuszcze 43 % 10 g
węglowodany 26 % 6 g
133 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 55 min

szczerze mówiąc, Nie wiem, czy w jeziorze Issyk-Kul występuje pstrąg, ale ta ryba jest przygotowywana w Kirgistanie na swój sposób. Przedstawiam przepis kulinarny, za pomocą którego można przygotować to jedzenie w czysto Kirgiski sposób. Polecam wszystkim, to naprawdę bardzo smaczne danie.
najpierw umyj i oczyść pstrąga. Natrzyj rybę solą i pieprzem. Zwiń rybę w niewielkiej ilości mąki i umieść ją na patelni z rozgrzanym olejem. Smaż rybę z obu stron, aż pokryje się złotobrązową skórką. Teraz pstrąg należy wysłać do piekarnika, aby osiągnął ostateczną gotowość
W międzyczasie posiekamy cebulę, rzodkiewkę i paprykę.
na osobnej patelni rozgrzej olej i usmaż trochę cebuli, dodaj do niej rzodkiewkę i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, a następnie dodaj paprykę i koncentrat pomidorowy, a po kolejnych 7-10 minutach dodaj bulion. Teraz dusimy ten sos przez kolejne 5-7 minut i usuwamy z ognia.
połóż rybę na półmisku lub talerzu, polej sosem i przykryj zielonym groszkiem, pokrojonymi pomidorami i posiekanymi ziołami. Pstrąg issykkulski jest gotowy, smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 35   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy