skład / składniki
metoda gotowania
szczerze mówiąc, Nie wiem, czy w jeziorze Issyk-Kul występuje pstrąg, ale ta ryba jest przygotowywana w Kirgistanie na swój sposób. Przedstawiam przepis kulinarny, za pomocą którego można przygotować to jedzenie w czysto Kirgiski sposób. Polecam wszystkim, to naprawdę bardzo smaczne danie.
najpierw umyj i oczyść pstrąga. Natrzyj rybę solą i pieprzem. Zwiń rybę w niewielkiej ilości mąki i umieść ją na patelni z rozgrzanym olejem. Smaż rybę z obu stron, aż pokryje się złotobrązową skórką. Teraz pstrąg należy wysłać do piekarnika, aby osiągnął ostateczną gotowość
W międzyczasie posiekamy cebulę, rzodkiewkę i paprykę.
na osobnej patelni rozgrzej olej i usmaż trochę cebuli, dodaj do niej rzodkiewkę i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, a następnie dodaj paprykę i koncentrat pomidorowy, a po kolejnych 7-10 minutach dodaj bulion. Teraz dusimy ten sos przez kolejne 5-7 minut i usuwamy z ognia.
połóż rybę na półmisku lub talerzu, polej sosem i przykryj zielonym groszkiem, pokrojonymi pomidorami i posiekanymi ziołami. Pstrąg issykkulski jest gotowy, smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Pstrąg - 97 kcal/100g
- Pstrąg wędzony - 132 kcal/100g
- Pstrąg gotowany - 89 kcal/100g
- Pstrąg lekko solony - 186 kcal/100g
- Rzodkiewka - 35 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g