Briki

magia tego dania tkwi w miłości włożonej w to!
Julia MorozowaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 58 % 23 g
węglowodany 28 % 11 g
262 kcal
IG: 25 / 75 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

Briki to smażone, chrupiące paszteciki z nadzieniem. I ile rodzajów nadzień, tyle przepisów kulinarnych. Briki są przygotowywane ze specjalnego gotowego ciasta-Brik. Ale używam prostego gotowego ciasta francuskiego. Cebule kroimy i smażymy na maśle, aż będą przezroczyste. Następnie dodaj mięso mielone i smaż przez kolejne 5 minut, mieszając. Zdejmij z ognia. Pietruszka jest myta, suszona i mielona. Dodaj natkę pietruszki, mielony pieprz, sól do smażonego mięsa mielonego. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto francuskie jest cienko rozwałkowane. I pokrój w te same kwadraty o średniej wielkości dwie dłonie. Na środku kwadratu kładziemy mięso mielone, wyrównujemy je i robimy dziurę, w którą wbijamy jedno jajko. Smarujemy krawędzie kwadratu białkiem jajka (aby mięso mielone nie wysypało się podczas smażenia) i składamy kwadrat po przekątnej. Ściśnij krawędzie powstałego trójkąta. I tak Rzeźbimy wszystkie bryki. Rozgrzej olej roślinny. Kiedy zacznie dymić, ostrożnie włóż Briki i smaż przez 2-3 minuty. W takim przypadku wlej olej roślinny na wierzch, w którym są smażone. Przed wyjęciem bryłek należy je odwrócić i smażyć przez kilka sekund po drugiej stronie. Briki podaje się na gorąco z ćwiartkami cytryny, aby każdy mógł polać sok brikiem do smaku. Miłośnicy jedzenia z kurczaka muszą po prostu zastosować mielonego kurczaka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy