skład / składniki
metoda gotowania
Briki to smażone, chrupiące paszteciki z nadzieniem. I ile rodzajów nadzień, tyle przepisów kulinarnych. Briki są przygotowywane ze specjalnego gotowego ciasta-Brik. Ale używam prostego gotowego ciasta francuskiego. Cebule kroimy i smażymy na maśle, aż będą przezroczyste. Następnie dodaj mięso mielone i smaż przez kolejne 5 minut, mieszając. Zdejmij z ognia. Pietruszka jest myta, suszona i mielona. Dodaj natkę pietruszki, mielony pieprz, sól do smażonego mięsa mielonego. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto francuskie jest cienko rozwałkowane. I pokrój w te same kwadraty o średniej wielkości dwie dłonie. Na środku kwadratu kładziemy mięso mielone, wyrównujemy je i robimy dziurę, w którą wbijamy jedno jajko. Smarujemy krawędzie kwadratu białkiem jajka (aby mięso mielone nie wysypało się podczas smażenia) i składamy kwadrat po przekątnej. Ściśnij krawędzie powstałego trójkąta. I tak Rzeźbimy wszystkie bryki. Rozgrzej olej roślinny. Kiedy zacznie dymić, ostrożnie włóż Briki i smaż przez 2-3 minuty. W takim przypadku wlej olej roślinny na wierzch, w którym są smażone. Przed wyjęciem bryłek należy je odwrócić i smażyć przez kilka sekund po drugiej stronie. Briki podaje się na gorąco z ćwiartkami cytryny, aby każdy mógł polać sok brikiem do smaku. Miłośnicy jedzenia z kurczaka muszą po prostu zastosować mielonego kurczaka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g