skład / składniki
metoda gotowania
danie jest pikantne, niezbyt zwyczajne, ale bardzo przyjemne w smaku. Takie jedzenie jest bardzo istotne w deszczowy jesienny wieczór. Przepis kulinarny może zawierać przystawkę z ryżu, ziemniaków.
aby ugotować kulki mięsne z fetą, dodaj bułkę tartą, jajko, jogurt i połowę wszystkich przypraw z listy do mielonego mięsa. Zwykle cynamon nie jest dodawany do mięsa, ale trochę, jak w naszym przepisie, nada potrawie przyjemny smak. Sól mieloną, wymieszaj i uformuj z niej kulki. Kulki są mniej więcej wielkości orzecha włoskiego.
kulki mięsne smażyć na oliwie z oliwek. Nie jest konieczne całkowite upieczenie mięsa, najważniejsze jest zrumienienie.
cebulę kroimy w półpierścienie, paprykę w kostkę, marchewkę w paski, mielony czosnek.
warzywa smażymy na głębokiej patelni na oliwie z oliwek, aż będą przezroczyste.
dodaj wino i gotuj przez trzy do czterech minut na dużym ogniu.
dodaj przyprawy, które pozostały.
teraz pomidory. Jeśli nie masz pomidora we własnym soku, możesz ugotować danie ze świeżymi pomidorami, ale musisz dodać koncentrat pomidorowy i usunąć skórkę z pomidora. I dodaj pół szklanki wody.
to sos. Dodaj do niego cukier i kulki mięsne. Trochę solimy, musisz zostawić SOS trochę niedosolony, ponieważ feta doda słonego smaku po dodaniu go do potrawy.
dusić naczynie przez około godzinę na bardzo małym ogniu.
danie jest gotowe. Wymieszaj fetę z sosem. Kulki mięsne dobrze podawać z oliwkami lub oliwkami, a także z prażonymi orzechami.
danie może być dostarczane z dodatkiem i jako osobne gorące na obiad.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Ser "feta" - 290 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g