kulki mięsne z fetą

aromatyczny, obfity przepis, który nie pozostawi nikogo obojętnym!
Arina KotenAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 6 g
tłuszcze 48 % 15 g
węglowodany 32 % 10 g
207 kcal
IG: 30 / 0 / 70

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

danie jest pikantne, niezbyt zwyczajne, ale bardzo przyjemne w smaku. Takie jedzenie jest bardzo istotne w deszczowy jesienny wieczór. Przepis kulinarny może zawierać przystawkę z ryżu, ziemniaków.
aby ugotować kulki mięsne z fetą, dodaj bułkę tartą, jajko, jogurt i połowę wszystkich przypraw z listy do mielonego mięsa. Zwykle cynamon nie jest dodawany do mięsa, ale trochę, jak w naszym przepisie, nada potrawie przyjemny smak. Sól mieloną, wymieszaj i uformuj z niej kulki. Kulki są mniej więcej wielkości orzecha włoskiego.
kulki mięsne smażyć na oliwie z oliwek. Nie jest konieczne całkowite upieczenie mięsa, najważniejsze jest zrumienienie.
cebulę kroimy w półpierścienie, paprykę w kostkę, marchewkę w paski, mielony czosnek.
warzywa smażymy na głębokiej patelni na oliwie z oliwek, aż będą przezroczyste.
dodaj wino i gotuj przez trzy do czterech minut na dużym ogniu.
dodaj przyprawy, które pozostały.
teraz pomidory. Jeśli nie masz pomidora we własnym soku, możesz ugotować danie ze świeżymi pomidorami, ale musisz dodać koncentrat pomidorowy i usunąć skórkę z pomidora. I dodaj pół szklanki wody.
to sos. Dodaj do niego cukier i kulki mięsne. Trochę solimy, musisz zostawić SOS trochę niedosolony, ponieważ feta doda słonego smaku po dodaniu go do potrawy.
dusić naczynie przez około godzinę na bardzo małym ogniu.
danie jest gotowe. Wymieszaj fetę z sosem. Kulki mięsne dobrze podawać z oliwkami lub oliwkami, a także z prażonymi orzechami.
danie może być dostarczane z dodatkiem i jako osobne gorące na obiad.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Ser "feta" - 290   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy