kalmary z solą i chili

z tym daniem poczujesz piękno chińskiej kuchni! Dzisiaj ugotujemy z Tobą kalmary z solą i chili.
FloraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 9 g
tłuszcze 62 % 24 g
węglowodany 15 % 6 g
267 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

Czas gotowania: 40 min

  Aby przygotować ten niezwykły przepis kulinarny, kroimy w cienkie paski wcześniej przygotowaną i oczyszczoną kałamarnicę z wnętrzności i skórki. Do sosu używamy mąki, chili w proszku i soli morskiej. Wszystkie te składniki są mieszane. Następnie pokrój chili wzdłuż na cztery części i usmaż je w głębokim tłuszczu. Filet z kałamarnicy zwija się w mieszaninie pieprzu i soli. Następnie rozprowadzamy panierowane kalmary na sicie i usuwamy nadmiar mąki, aby się nie sklejały. Wlej słonecznik lub oliwę z oliwek na patelnię i podgrzej ją, przykrywając pokrywką. Następnie rozprowadzamy nasze kalmary w gorącym oleju i smażymy je na złoty kolor przez kilka minut. Otrzymujemy pyszne filety z kalmarów w cieście, z ziele angielskie chili i solą morską. Chociaż ten przepis pochodzi z kuchni chińskiej, może go przygotować każda gospodyni domowa. Gotowe kalmary układamy na talerzach i dekorujemy nasze jedzenie pietruszką lub koperkiem, świeżymi cytrynami lub prażonymi papryczkami chili.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy