skład / składniki
gotowanie krok po kroku
naprawdę chcę zaskoczyć bliskich niezwykłym i pysznym jedzeniem. Dziewczyna zasugerowała przepis na meksykańskiego kurczaka. To danie doskonale łączy pomidory, kukurydzę i chili, a te składniki doskonale współgrają ze smażonym kurczakiem. Polecam wszystkim ugotować najsmaczniejszego kurczaka. Bierzemy udka z kurczaka i smażymy je na średnim ogniu na złoty kolor, a następnie wyjmujemy przygotowane uda z patelni. Na tym samym oleju smażyć posiekaną cebulę i ząbki czosnku do miękkości przez 4 minuty. Po upływie czasu dodaj sól morską, chili i suszoną kolendrę. Następnie na patelnię wysyłamy drobno posiekane pomidory bez skóry. Zwróć kurczaka na patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut. Na koniec włóż mrożoną kukurydzę i gotuj przez około 5 minut. Sól do smaku. Kurczak po meksykańsku jest gotowy, podajemy na stole z gorącym gotowanym ryżem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Kukurydza polna surowa suszona - 348 kcal/100g
- Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96 kcal/100g
- Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83 kcal/100g
- Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362 kcal/100g
- Kukurydza - 119 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g