Burrito

wykwintne danie kuchni meksykańskiej nie pozostawi nikogo obojętnym!
KateriNNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 12 g
tłuszcze 28 % 12 g
węglowodany 44 % 19 g
229 kcal
IG: 53 / 0 / 47

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

dziś przygotowujemy z Tobą egzotyczne meksykańskie jedzenie. Burrito to tortilla pszenna zawijana w mięso mielone, fasolę, a czasem ser. Nawiasem mówiąc, tortilla nazywa się pięknym słowem " tortilla "lub w stylu hiszpańskim"tortillas".
liczba produktów jest podana na 10 burrito.
aby zrobić "tortillas", zagnieść elastyczne ciasto. Aby to zrobić, wymieszaj mąkę, sól, sodę, zmiękczone masło i wodę i ugniataj przez długi czas. Odstawiamy na pół godziny. Podziel na 10 części i rozwałkuj cienkie ciasta, smaż na patelni po obu stronach.
przystępujemy do przygotowania nadzienia. Soloną wieprzowinę pieczemy w piekarniku, aż mięso będzie miękkie. Następnie pokrój na małe kawałki. W rondelku wymieszaj bulion, koncentrat pomidorowy, skórkę i przyprawy. Gotuj, aż lekko zgęstnieje i wrzuć kawałki mięsa na 5 minut do sosu.
owinąć nadzienie tortillami, zawinąć kopertami, koniecznie podgrzać w piekarniku. Żeby było ostro i gorąco))
podajemy z "Gaukomole", kwaśną śmietaną i fasolą. Buen provecho!!! :)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy