basturma po kazachsku

pyszne kazachskie danie zachwyci prawdziwych koneserów mięsa!
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 12 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 9 % 2 g
125 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 5 h

na Wschodzie ludzie bardzo lubią jagnięcinę. Wiedzą, jak to ugotować. Aby to zrobić, musisz mieć specjalne umiejętności i miłość do swojego biznesu. Tylko wtedy z jagnięciny według kazachskich przepisów kulinarnych można uzyskać zaskakująco smaczne danie.
zwracam uwagę na przepis kulinarny o nazwie basturma w języku kazachskim. W tym celu bierze się jagnięcinę, a raczej schab, tylną nogę i kroi. Podziel go w taki sposób, aby na jedną porcję przypadały 2 kawałki. Każdy kawałek powinien wyglądać jak wstążka. Pokonaj ich lekko. Następnie sól i pieprz według własnych upodobań. Do mięsa pokrój cebulę. Zwykle przecinam go pierścieniami. Połóż go na mięsie. Napełnij je octem. Umieść pojemnik z mięsem w zimnym miejscu. Tam powinien być moczony przez co najmniej 4 godziny.
weź paski mięsa. Na środku każdego paska połóż cebulę, która pozostała w marynacie, pomidory, jeśli są świeże, to świeże, w przeciwnym razie zrobią to solone. Zwiń mięso w rurkę. Weź szpikulec. Umieść na nim okrąg pomidora, a następnie rurkę uzyskaną podczas zwijania mięsa. Potem znowu krąg pomidora. Konieczne jest smażenie szaszłyków na grillu. Podczas smażenia polej je tłuszczem. Jedzą takie jedzenie w ilości dwóch szaszłyków na porcję. Podawać z posiekaną zieloną cebulą. Posyp szaszłyki na wierzchu.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Tłuszcz stołowy - 899   kcal/100g
  • Tłuszcz kulinarny - 897   kcal/100g
  • Tłuszcz cukierniczy - 897   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy