Tokitura
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
mięso kroimy w kostkę, doprawiamy czarnym pieprzem i solą do smaku. Teraz rozpuść tłuszcz wieprzowy na patelni i usmaż w nim kawałki mięsa na apetyczny złoty kolor. Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Pomidory należy obrać i pokroić w plastry, a słodką paprykę obrać i pokroić. Warzywa układamy na patelni z mięsem, solą, mieszamy i dodajemy drobno posiekaną ostrą paprykę. Wkładamy patelnię do ognia, przykrywamy pokrywką i dusimy we własnym soku przez 15 minut, następnie wlewamy białe wytrawne wino i przy otwartej pokrywie doprowadzamy tokiturę do gotowości. Możesz posypać posiekanymi ziołami na wierzchu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 896 kcal/100g