kurczak w sosie imbirowym

słynny przepis na chińskie jedzenie. Imbir dodaje pysznego smaku!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 15 g
tłuszcze 18 % 5 g
węglowodany 29 % 8 g
121 kcal
IG: 89 / 0 / 11

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

pokrój imbir w cienkie paski, włóż do głębokiej miski i napełnij zimną wodą. Nasz imbir zostawiamy na 10 minut. Następnie spuść wodę. Opłucz kurczaka i pokrój na małe kawałki.

obierz cebulę i pokrój ją w cienkie półpierścienie. Wlej olej roślinny na patelnię i podpal. Gdy tylko olej się rozgrzeje, smaż kawałki kurczaka ze wszystkich stron, aż uzyskasz złoty kolor. Możesz smażyć je w 2 partiach przez 7-8 minut.

następnie przenieś smażonego kurczaka na talerz. Następnie na tej samej patelni smażymy posiekaną cebulę i imbir na złoty kolor. Czosnek obieramy, myjemy i wyciskamy, można go posiekać ostrym nożem. Dodaj czosnek i smaż przez około 5-6 minut.

następnie wlej ocet, sos sojowy na patelnię i wlej cukier. Ciągle mieszaj, aż nasz sos zgęstnieje. Następnie włóż kurczaka na patelnię, dobrze wymieszaj i podgrzej przez kilka minut. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj posiekaną zieloną cebulę, dokładnie wymieszaj. Okazuje się, że jest to bardzo smaczne jedzenie o smaku imbiru, który jest bardzo przydatny dla naszego organizmu. Podawaj kurczaka w sosie imbirowym na ciepło.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy