skład / składniki
metoda gotowania
pokrój imbir w cienkie paski, włóż do głębokiej miski i napełnij zimną wodą. Nasz imbir zostawiamy na 10 minut. Następnie spuść wodę. Opłucz kurczaka i pokrój na małe kawałki.
obierz cebulę i pokrój ją w cienkie półpierścienie. Wlej olej roślinny na patelnię i podpal. Gdy tylko olej się rozgrzeje, smaż kawałki kurczaka ze wszystkich stron, aż uzyskasz złoty kolor. Możesz smażyć je w 2 partiach przez 7-8 minut.
następnie przenieś smażonego kurczaka na talerz. Następnie na tej samej patelni smażymy posiekaną cebulę i imbir na złoty kolor. Czosnek obieramy, myjemy i wyciskamy, można go posiekać ostrym nożem. Dodaj czosnek i smaż przez około 5-6 minut.
następnie wlej ocet, sos sojowy na patelnię i wlej cukier. Ciągle mieszaj, aż nasz sos zgęstnieje. Następnie włóż kurczaka na patelnię, dobrze wymieszaj i podgrzej przez kilka minut. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj posiekaną zieloną cebulę, dokładnie wymieszaj. Okazuje się, że jest to bardzo smaczne jedzenie o smaku imbiru, który jest bardzo przydatny dla naszego organizmu. Podawaj kurczaka w sosie imbirowym na ciepło.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g