małże styr Fry

małże są piękne z imbirem i pysznym czosnkiem!
MiladyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 6 g
tłuszcze 15 % 2 g
węglowodany 38 % 5 g
60 kcal
IG: 50 / 50 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

aby przygotować ten posiłek z kuchni chińskiej, obieramy imbir, hiszpańską cebulę i czosnek, kroimy je w małe plasterki. Następnie obierz i umyj czerwoną paprykę i chili, a następnie pokrój je na małe kawałki. Opłucz pory i grubo posiekaj. W gorącej wodzie moczymy makaron przez minutę, a gdy nie będzie przezroczysty, wrzucamy go do durszlaka i myjemy pod bieżącą wodą przez kilka minut. Małże utrzymujemy w niewielkiej ilości wody i po chwili wyciągamy je, gdy tylko lekko się otworzą. Następnie należy je szybko i zręcznie otworzyć rękami. Gdy wszystkie składniki będą gotowe, wlewamy olej arachidowy do głębokiej i dużej patelni i na dużym ogniu dokładnie go podgrzewamy. Gdy olej się rozgrzeje, wkładamy tam najpierw imbir i czosnek, potem sos ostrygowy i trochę cukru. Możesz też wlać trochę czerwonego wina dla pikanterii. Następnie rozłóż makaron i małże. "Stir Fry" polega na szybkim smażeniu na dużym ogniu, a ponieważ nasz przepis kulinarny nazywa się małże Stir Fry, są to małże smażone z warzywami i pachnącymi przyprawami. Gotowe małże są podawane do stołu, najlepiej na gorąco. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Małże smażone - 59   kcal/100g
  • Małże gotowane - 50   kcal/100g
  • Makaron - 135   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Fasola zielona - 33   kcal/100g
  • Fasola - 33   kcal/100g
  • Sos ostrygowy - 121   kcal/100g

Podobne przepisy