skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować ten posiłek z kuchni chińskiej, obieramy imbir, hiszpańską cebulę i czosnek, kroimy je w małe plasterki. Następnie obierz i umyj czerwoną paprykę i chili, a następnie pokrój je na małe kawałki. Opłucz pory i grubo posiekaj. W gorącej wodzie moczymy makaron przez minutę, a gdy nie będzie przezroczysty, wrzucamy go do durszlaka i myjemy pod bieżącą wodą przez kilka minut. Małże utrzymujemy w niewielkiej ilości wody i po chwili wyciągamy je, gdy tylko lekko się otworzą. Następnie należy je szybko i zręcznie otworzyć rękami. Gdy wszystkie składniki będą gotowe, wlewamy olej arachidowy do głębokiej i dużej patelni i na dużym ogniu dokładnie go podgrzewamy. Gdy olej się rozgrzeje, wkładamy tam najpierw imbir i czosnek, potem sos ostrygowy i trochę cukru. Możesz też wlać trochę czerwonego wina dla pikanterii. Następnie rozłóż makaron i małże. "Stir Fry" polega na szybkim smażeniu na dużym ogniu, a ponieważ nasz przepis kulinarny nazywa się małże Stir Fry, są to małże smażone z warzywami i pachnącymi przyprawami. Gotowe małże są podawane do stołu, najlepiej na gorąco. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Małże smażone - 59 kcal/100g
- Małże gotowane - 50 kcal/100g
- Makaron - 135 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Fasola zielona - 33 kcal/100g
- Fasola - 33 kcal/100g
- Sos ostrygowy - 121 kcal/100g