Kurzemes stroganovs

Kuchnia Łotewska jest pełna wspaniałych przepisów! Ten wspaniały przepis na gotowanie mięsa w języku łotewskim pochodzi od części Łotwy Kurzeme, tam został wymyślony. W rzeczywistości nie w każdej restauracji można skosztować tej kombinacji produktów. Ale ponieważ kuchnia Łotewska narodziła się w wioskach chłopskich, ich jedzenie jest przede wszystkim obfite i przygotowywane z produktów Gospodarstwa na własne potrzeby. W końcu chłop czego potrzebuje? Przyszedłem na obiad z pola, zjadłem obficie, wypiłem sok żurawinowy i wróciłem na pole do wieczora. Oto Kurzemes stroganovs, czego potrzebujesz na taki lunch! Przygotowanie tego dania wcale nie jest trudne.
KatrinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 9 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 22 % 5 g
132 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

trochę ubijamy wieprzowinę i wołowinę, aby kawałki były bardziej miękkie, kroimy na podłużne porcje i smażymy na patelni z wędzonym schabem. Drobno posiekaj cebulę i wyślij na patelnię do mięsa, aby miał czas na smażenie, ale nie przypalił się. Drobno kroimy również ogórki kiszone i dodajemy, gdy mięso jest już prawie usmażone. Następnie rozcieńczyć łyżkę mąki w zimnym bulionie mięsnym i wlać na osobną patelnię. Dopraw solą, pieprzem i polej kwaśną śmietaną.
a teraz rozłóż porcję Kurzemes stroganovs na talerzu i polej sosem. Bardzo dobrze komponuje się z gotowanymi ziemniakami. Ale prawdopodobnie przy takich obiadach można zapomnieć o wąskiej talii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Schab surowy wędzony - 469   kcal/100g
  • Schab - 242   kcal/100g

Podobne przepisy